"Povlačenje vojnika i naoružanja je počelo"

Ukrajinska vlada i proruski pobunjenici počeli su povlačenje svojih snaga u važnom sektoru na liniji fronta na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 09.11.2019.

13:29

Ilustracija: Getty images/ Andrew Burton / Staff

"Povlačenje vojnika i naoružanja je počelo", rekao je novinarima visoki vojni zvaničnik Bogdan Bondar.

Novinska agencija pobunjeničke Donjecke narodne republike je prenela da "vlasti (Donjecka) pozdravljaju početak povlačenja oružja i vojnika".

Operacija je detaljno dogovorena, i počela je malo posle podne po lokalnom vremenu, ispaljivanjem signalnih raketa s obe strane, belih kao znak da su obe strane spremne a zatim i zelenih za početak povlačenja.

Pod nadzorom posmatrača OEBS-a, vojnici s obe strane su krenuli u uređeno odstupanje i povukli se za po jedan kilometar.

Razdvajanje je bilo planirano za ponedeljak a potom i za petak, ali je bilo odloženo zbog razmene vatre u tom području. Prethodno je do povlačenja trupa došlo jednom u junu i krajem oktobra.

Ove nedelje je šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko rekao da je povlačenje u području sela Bogdanivka "poslednji preduslov za organizovanje četvorostranog samita" lidera Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske.

Pristajko je izrazio nadu da bi do sastanka Vladimira Putina, Volodimira Zelenskog, Angele Merkel i Emanuela Makrona moglo doći još ovog meseca u Parizu. To bi bio prvi sastanak na tom nivou u rešavanju ukrajinske krize od 2016.

Moskva je do sada uslovljavala nastavak pregovora povlačenjem vojske iz tri sektora na frontu.

Pokušaji da se dođe do mira su dobili novi podsticaj dolaskom Zelenskog na čelo Ukrajine u maju, međutim povlačenje trupa izaziva dosta zabrinutosti u Ukrajini, pre svega među veteranima. Zelenski, međutim, ne prestaje da poziva na samit u nadi da će se rat tako okončati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: