"Rasvetliti i našu istoriju, ne samo period 1945-1990, nego i velikosrpsku okupaciju"

Miroslav Škoro je povodom 30 godina od pada Berlinskog zida napisao da je vreme da se i u Hrvatskoj ozbiljno počne raspravljati o rasvetljavanju prošlosti.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ bymandesigns
Ilustracija: Depositphotos/ bymandesigns

"Na današnji dan prije 30 godina, 9. novembra 1989. srušen je – simbolički, a zatim i fizički – Berlinski zid koji je staljinistička propaganda zvala "Antifašističkim obrambenim zidom", piše na početku Škoro, prenosi Index.hr.

Zatim dodaje i da je "zid potom valjalo rušiti i u mnogim glavama, a taj je proces bio duži i teži od demontiranja cigli, kamenja, blokova, betona i gvožđa komunističkog ožiljka na ulicama Berlina. Tamo gde su nekada padale duge senke totalitarnog zida, sad sija sunce demokratije", kaže on i dodaje da je vreme da Hrvatska počne ozbiljno da raspravlja o svojoj prošlosti.

"Vreme je da se u i Hrvatskoj napokon počne ozbiljno raspravljati o rasvetljavanju istorijskih prilika i aktera, kako se ne bi dogodilo da i dalje kao samozvani moralni 'meritelji' naših prilika i neprilika u javnosti nastupaju ljudi koji su učestvovali u komunističkoj represiji. Ali nije dovoljno rasvetliti razdoblje 1945 – 1990, već i vreme velikosrpske okupacije, ali i kriminalne tranzicije. Hrvatska zaslužuje budućnost, slobodnu od relikata teške prošlosti", napisao je Škoro.

strana 1 od 174 idi na stranu