Poslednje ispitivanje narodnjaka i Zelenih

Beč -- Razgovori kojima lider Narodne partije Austrije Sebastijan Kurc ispituje mogućnost za formiranje buduće koalicione vlade ušli su u završnicu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Johannes Simon
Ilustracija: Getty images/ Johannes Simon

Sastanak u petak s delegacijom Zelenih poslednji je razgovor pred početak koalicionih pregovora.

Šestočlani timovi OVP i Zelenih danas su se sastali poslednji put kako bi razmotrili da li postoji dovoljno osnova za početak koalicionih pregovora.

Sastanak, kako je najavio Kurc, trajaće čitav dan, nakon čega će se obratiti medijma kojima će izneti sažetak svih, od izbora vođenih razgovora.

Kurc je danas istakao da su dosadašnji razgovori sa Zelenima bili veoma dobri.

Dodao je da nije blo reči o raspodeli resora u budućoj vladi.

Lider Zelenih Verner Kogler izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim razgovorima i kazao da je cilj, ako dođe do formiranja vlade, da ona traje pun mandat - pet godina

Prema njegovim rečima, potrebne su promene i da je u aktuelnim razgovorima cilj da se ustanovi da li nesporazumi između dve stranke mogu biti prevaziđeni.

Inače, Zeleni su za nedelju zakazali predsedništvo stranke na kojem bi trebalo da se donese odluka o ulasku u koalicione pregovore.

OVP, na drugoj strani, ne treba posebnu sednicu predsedništva, pošto je Kurc unapred dobio ovlašćenja za odluku o koalicionim pregovorima.

Očekuje se da će Kurc početkom iduće nedelje saopštiti s kim će u koalicione pregovore, ali pošto kao jedini partner preostaju Zeleni, nema sumnje da će sa njima nastaviti da pregovora.

Analitičari očekuju da bi dogovor o novoj vladi mogaoda bude postignut do 12. decembra, da ona bi mogla da položi zakletvu 18. decembra.

Ako koalicioni pregovori budu trajali duže od 12. decembra, polaganje zakletve, zbog božićnih i novogodišnjih praznika, odložiće se na januar do kada bi Austrija trebalo da dobije novu vladu pod kancelarom Kurcom.

strana 1 od 579 idi na stranu