Demonstranti uhvatili gradonačelnicu, ošišali je i ofarbali FOTO/VIDEO

Građani La Paza, nezadovoljni situacijom u Boliviji, izašli su na ulice širom države kako bi protestovali protiv akutelne vlasti.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

11:35

Demonstranti uhvatili gradonačelnicu, ošišali je i ofarbali FOTO/VIDEO
EPA /Jorge Abrego

Kao glavni razlog protesta, demonstranti su naveli navodnu neregularnost izbora na kojima je Evo Morales odneo pobedu.

Pored La Paza, najdinamičnije je bilo u Vintu, gde su građani napali gradonačelnicu Patrisiju Arće, koju su izvukli na ulicu, pritom je polivši crvenom farbom, a zatim su je i ošišali.

Vintu, grad od 60.000 stanovnika, preplavljen je ljudima s maskama koji su razorili grad palicama i kamenicama. Gradonačelnicu Arće, članicu vladajućeg Pokreta za socijalizam, antivladini demonstranti sačekali su na izlasku iz vladine zgrade. Optužili su je da je regrutovala simpatizere Moralesove vlasti i dovodila ih u grad kako bi razbili proteste, navode strani mediji. Napad na gradonačelnicu Arće osudio je predsednik Evo Morales i potpredsednik Alvaro Garsija rekavši da je za demonstrante zločin biti žena, kao i da se Bolivija suočava sa onim što je okarakterisao kao novi talas fašizma.

U protestima je život izgubio i jedan mladić, što je ukupno treća smrt od 20. oktobra, kada su izbori održani.

Podsećanja radi, Evo Morales je na vlasti od 2006. godine, a 20. oktobra je na izborima produžio svoj mandat. Opozicioni lider Karlos Mesa okarakterisao je te izbore kao "monumentalnu prevaru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: