Podignuta optužnica protiv borca Islamske države s Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u četvrtak optužnicu protiv okrivljenog A. M. za krivično delo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi".

Izvor: Kossev
Podeli
Foto: depositphotos/ zabelin
Foto: depositphotos/ zabelin

Specijalno tužilaštvo saopštilo da je okrivljeni A. M. 24.7.2015, smišljeno i s umišljajem, kao i uz prethodnu pripremu, napustio teritoriju tzv. Republike Kosovo preko graničnog prelaza Đeneral Janković (Elez Han) i otišao na teritoriju Republike Makedonije, gde je stupio u kontakt s pristalicama terorističke organizacije Islamska država.

Kako se navodi, on je zatim u neutvrđenom vremenu, u avgustu 2015. godine, s falsifikovanim pasošem na ime jedne osobe iz Skoplja, autobusom otputovao preko Grčke do Istanbula, a odatle otišao na granicu Sirije, prenosi KoSSev.

Okrivljeni A. M. se po dolasku u Siriju pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država, gde je nakon taktičke i borbene obuke aktivno učestvovao u ratovima u Siriji, gde su ga kurdske snage uhapsile dana 26. 07. 2017, gde je ostao do 19. 4. 2019, nakon čega je vraćen na Kosovo.

Ovim radnjama okrivljeni A. M. počinio je krivično delo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi" iz člana 136 stav 2 Krivičnog zakonika tzv. Republike Kosova.

strana 1 od 108 idi na stranu