Veselji pozvan zbog izveštaja Dika Martija: Logori, "Drenica" i Hašim Tači VIDEO

Odlazeći predsednik kosovske Skupštine i lider DPK Kadri Veselji pozvan je u Specijalni sud u Hagu jer se pominje u više navrata u izveštaju Dika Martija.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

07:35

Veselji pozvan zbog izveštaja Dika Martija: Logori,
Kael Alford/Stringer/Getty images

Kako javlja KTV, Veseljijevo ime pominje se u izveštaju u tački 114 u kojoj se kaže da su bivši komandanti OVK koji su upravljali navodnim logorima na severu Albanije bili povezani sa grupom "Drenica" pod vodstvom Hašima Tačija i u koordinaciji, između ostalh, i sa sadašnjim liderom Demokratske partije Kosova.

Prvi put se u izveštaju, u nalazima iz terenske istrage, Veselji pominje kao deo Dreničke grupe, koju navodno vodi Hašim Tači, a koji je takođe uključivao Džavita Haljitija, Azema Sulju i Fatmira Ljimaja, izveštava KTV.

U izveštaju se navodi da su pomenuti neprekidno istraživani kao osumnjičeni za ratne zločine, organizovani kriminal u velikim slučajevima od strane tužilaca UNMIK-a, Haškog tribunala i Euleksa.

Međutim, do danas, svi su izbegavali efikasnu pravdu, prenosi portal Kosovo online.

KTV prenosi da postoje izvori koji pouzdano uključuju Haljitija, Veseljija, Sulju i Ljimaja, zajedno s Tačijem i drugima iz njegovog neposrednog kruga, da su nalogodavci, a u nekim slučajevima vršili i lični nadzor nad - ubistvima, zatvaranjem, premlaćivanjem i saslušanjima u nekim delovima Kosova.

Takodje, Veselji se dovodi i u vezu sa Šaipom Mujom i Džavitom Haljitijem, kao grupom odgovornom za pronalaženje načina za korišćenje milionskih dolara u ratnim donacijama, pokretanje veza sa stranim privatnim vojskama i privatnim kompanijama za obezbeđenje.

Veselji se dovodi i u vezu sa saslušanjem osumnjičenih koji su sarađivali sa srpskim vlastima.

Pored Kadrija Veselija, koji se pominje u Martijevom izveštaju, potvrđen je i poziv za Azema Sulju, ali ne i za Tačija, Halijtija i Muju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: