Poruka za EU: Samo recite želite li nas ili ne VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u Ženevi da Srbija jeste na evropskom putu ali da želi jasan odgovor od EU - da li je želi ili ne želi u svom članstvu.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.11.2019.

18:27

Poruka za EU: Samo recite želite li nas ili ne VIDEO
EPA-EFE/ Andrej Cukic

"Moramo da znamo, i to je ono što pitam mnoge unutar EU. I - ako rešimo naše probleme sa Prištinom, kada možemo da računamo na to postanemo članica Unije, 2025. ili neke druge godine. Nismo dobili odgovore", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić dodaje da se nada određenim odgovorima na zagrebačkom samitu EU 2020. godine i da očekuje i neke političke odluke u EU, a ne samo tehnički, birokratski pristup.

Podsetio je da su neke zemlje članice EU u periodu od 2005. do 2007. bile siromašnije od nas, a da čak ni danas Srbija ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

"Znamo da je pred nama još posla - od vladavine prava, ekonomskih reformi.. Spremni smo da to uradimo. Samo nam recite, nećemo biti razočarani kao naši partneri, da li nas želite ili ne, želimo jasnu situaciju i pobrinućemo se za sebe, za građane, za to smo izabrani", rekao je on.

Srbija nije u tolikoj meri "evrooptimistična" kao Severna Makedonija i Albanija, jesmo na evropskom putu, ali ne molimo nikog ništa samo insistiramo da "jasnom putu i jasnoj budućnosti", zaključio je Vučić.

Predsednik i član Upravnog odbora WEF Berge Brende rekao je da bi region Zapadnog Balkana bez investicija i ekonomskog razvoja bio znatno ranjiviji.

"Ono što smo danas saznali jeste da kada se radi o ekonomskom rastu i investicijama stavri ne izgledaju tako loše na Zapadnom Balkanu", rekao je on i dodao da lideri u regionu čine određene korake a sve s ciljem jače integracije u regionu.

"Postoje brojne prilike, kao i izazovi", rekao je on, dodajući da se na skupu razgovaralo i o inicijativi za uspostavljanje unutrašnjeg tržišta u regionu, inovacijama, povezivanju i konkurentnosti.

Na konferenciji za novinare govorili su i albanski premijer Edi Rama, hrvatski premiijer Andrej Plenković, zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: