Kurc: "Zapadna arogancija" prema istočnoj Evropi

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc kritikovao je "zapadnu aroganciju" prema istočnoj Evropi, ocenivši da je to opasan razvoj.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.11.2019.

14:21

Kurc:
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

On je kao "apsolutno pogrešnu odluku" okarakterisao odbijanje početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kurc je, u intervjuu nemačkom "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ), upozorio na opasnost produbljivanja razdora između istočne i zapadne Evrope.

"Delimično prisutna zapadna arogancija doprinosi jačanju negativnih osećanja na istoku Evrope, a posledica je i da stanovništvo zapadne Evrope na građane istočnog dela kontinenta gleda sa visine", objasnio je on.

On je poručio i da ne ceni politiku "uzdignutog prsta i moralne arogancije", kao i da se od osnovnih vrednosti, kakve su vladavina prava i demokratija, ne sme odustajati ni pedalj.

"To je osnova EU. To što su u migrantskoj krizi pojedine države pokušale da drugima nametnu politiku otvorenih granica je sigurno produbilo razdore u Evropi", smatra bivši austrijski kancelar.

Kaže da je ispravno vršiti pritisak po pitanju demokratije, vladavine prava i slobode medija u pojedinim istočnoevropskim zemljama, ali je i legitimno da se izgovori da su Mađarska i Poljska protekle godine ostvarile privredni rast od pet odsto.

Upozorio je i na problematično ukazivanje da samo u istočnoj Evropi postoje "antievropska shvatanja". To je, prema njegovim rečima, prisutno i na zapadu.

"Međutim, kada iz istočne Evrope daju predlog, onda se to automatski okarakteriše kao nešto negativno po EU, a na drugoj strani se svaki predlog jedne osnivačke članice automatski smatra hrabrim evropskim delovanjem", kritikovao je Kurc.

Kazao je i da ima utisak da se po tom pitanju primenjuju dvostruki aršini.

"Nedavno je odlučivano o širenju EU na Zapadni Balkan. Severna Makedonija i druge države su stvarno uložile napore u sprovođenju reformi i zaslužuju evropsku perspektivu. Trebalo bi da budemo obazrivi da ih ne izgubimo i da se ne okrenu Turskoj, Rusiji i Kini. Zemlje koje su ovaj put bile protiv sigurno nisu bile 'antievropski okarakterisani' istočno-Evropejci", naglasio je on.

Izrazio je nadu da će se odluka o neotvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom što pre promeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: