Zadatak novog komesara za proširenje biće "nemoguća misija"

Brisel -- Zadatak potencijalnog novog evropskog komesara za proširenje i susedstvo, Mađara Olivera Varheljija, biće, kako sada stvari stoje, "nemoguća misija".

Izvor: Beta
Podeli
sashk0/Depositphotos/Ilustracija
sashk0/Depositphotos/Ilustracija

Novi evropski komesar trebalo bi da podstakne napredak reformi u zemljama kandidatima za članstvo na Zapadnom Balkanu i održi kredibilnost perspektive proširenja EU.

Proces proširenja je u krizi: oktobarski samit EU nije odobrio obećani početak pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije, a predsednik Francuske Emanuel Makron zahteva da se EU temeljno reformiše pre no što se proširi.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je Varheljiju, kao i kandidatima za evrokomesare Francuske i Rumunije, Tijeriju Bretonu i Adini Valean, pisma sa opisom njihovih budućih zadataka.

Propitivanje ta tri predložena komesara u Evropskom parlamentu, da bi im kandidatire bile odobrene, biće 14. novembra.

Nova Evropska komisija trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra, mesec dana kasnije nego što je prvobitno predvidjeno jer su neki kandidati zbog sukoba interesa odbijeni u Odboru Evropskog parlamenta za pravne poslove.

U pismu Varheljiju, sada ambasadoru Mađarske u EU, Fon der Lajenova je istakla da je budućnost EU "oblikovana i vezana za budućnost njenih suseda i partnera".

"Stabilan, bezbedan i prosperitetan region oko EU stoga je od izuzetnog značaja", napisala je Fon der Lajenova i naglasila da EU treba da bude prisutna i aktivna u susedstvu, da sarađuje u suprotstavljanju zajedničkim izazovima i korišćenju zajedničkih mogućnosti, i da pruži podršku reformama.

Ursula fon der Lajen je napisala da je "evropska perspektiva" Zapadnog Balkana pomogla prevazilaženju istorijskih podela i pokrenula suštinske političke i ekonomske reforme.

Ali istovremeno u tom regionu znatno raste drugi "uticaj spolja", ukazala je nova predsednica Evropske komisije.

"Neophodno je da održimo i ubrzavamo napredak u narednih pet godina, na osnovu zasluga svake zemlje-kandidata, zadržavajući kredibilnu perspektivu budućeg proširenja", napisala je ona.

Fon der Lajenova je najavila da će Evropska komisija podržati predlog da se otvore pregovori o proširenju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. "Vi treba da radite na ubrzavanju strukturnih i institucionalnih refomi sa snažnim fokusom na osnove vladavine prava, ekonomskog razvoja i reforme javne uprave", navela je Fon der Lajenova u pismu kandidatu za komesara za proširenje i susedstvo.

Dodala je da novi komesar za proširenje treba da podrži sve napore u borbi protiv korupcije širom regiona, za jačanje dobrosusedskih odnosa i za rešavanje bilateralnih sporova.

U pismu Varheljiju nova predsednica Evropske komisije je navela i ciljeve u odnosima s Turskom i susedstvom EU, koje je Evropska komisija namenila njegovom resoru.

Ursula fon der Lajen je napisala da zadaci budućeg komesara za proširenje i susedstvo "nisu isključivi", s obzirom na to da će se "u idućih pet godina pojaviti mnogobrojne nove prilike i izazovi", te je pozvala Varheljija da u radu blisko sarađuje s njom i s ostalim komesarima.

strana 1 od 19 idi na stranu