Oglasio se i Peter Handke. Šta kaže o pasošu? FOTO

Nobelovac Peter Handke u izjavi za beogradske medije objasnio "slučaj pasoša SRJ" zbog kog mu preti oduzimanje austrijskog državljanstva.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

07:47

Oglasio se i Peter Handke. Šta kaže o pasošu? FOTO
Foto: EPA-EFE/Julien De Rosa

"Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao", rekao je za "Večernje novosti" Handke.

On je to rekao povodom pisanja istraživački sajt "Itercept" da mu je 1999. godine u ambasadi tadašnje SR Jugoslavije uručen jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

"Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje", objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: