Oglasio se i Peter Handke. Šta kaže o pasošu? FOTO

Beograd -- Nobelovac Peter Handke u izjavi za beogradske medije objasnio "slučaj pasoša SRJ" zbog kog mu preti oduzimanje austrijskog državljanstva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Julien De Rosa
Foto: EPA-EFE/Julien De Rosa

"Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao", rekao je za "Večernje novosti" Handke.

On je to rekao povodom pisanja istraživački sajt "Itercept" da mu je 1999. godine u ambasadi tadašnje SR Jugoslavije uručen jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

"Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje", objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu