Osumnjičen za prevaru: Bivšem poslaniku EP preti zatvor do deset godina

Bivšem poslaniku Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Rihardu Zeberu preti zatvorska kazna u trajanju do deset godina.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.11.2019.

10:31

Osumnjičen za prevaru: Bivšem poslaniku EP preti zatvor do deset godina
Ilustracija: Depositphotos/ lufimorgan

On je osumnjičen za krivično delo teške prevare za vreme svog mandata.

Suđenje protiv Zebera trebalo bi da se održi početkom iduće godine u Insbruku, a a njemu se prebacuje da je od 2004. do 2014. godine, koliko je bio poslanik u Evropskom parlamentu, predavao lažne ugovore i račune jednog eksternog savetnika za usluge koje nisu pružene.

Ukupan iznos malverzacija je 409.956 evra, što je iznad 300.000 evra, zbog čega mu preti kazna do deset godina zatvora ukoliko bude osuđen.

Uz njega optužen je i tadašnji savetnik, jedan rumunski državljanin.

"Konkretno je prvi optuženi predavao lažne ugovore o račune eksternog pružalaca usluga podrške, ali usluge nisu pružene", ukazuje Tužilaštvo za borbu protiv korupcije.

Novac dobijen uz takve ugovore i račune direktno je prebacivan na račun savetnika i to u periodu od 2006. do 2010. godine.

Zeber, koji je aktuelno direktor kancelarije za vezu austrijske pokrajine Tirol u Briselu, negira optužbe i kaže da je veoma iznenađen optužnicom.

"Nije moj način da radim uz velike formalnosti", pravda se austrijski političar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: