Gde se traže podaci neprijatelja režima? Na Tviteru

Dvoje bivših zaposlenih u Tviteru i i jedan Saudijac optuženi su u SAD zbog špijunaže na toj društvenoj mreži u korist Rijada, objavilo je američko pravosuđe.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.11.2019.

07:42

Gde se traže podaci neprijatelja režima? Na Tviteru
EPA/EFE Sascha Steinbach/Ilustracija

Ali Alzabarah, Ahmad Abuamo i Ahmed Almutairi su "saudijski agenti", navodi se u saopštenju federalnog tužioca u Kaliforniji Dejvida Andersona.

Abuamo je uhapšen u utorak u Sijetlu, dok su druga dvojica, kako se veruje, u Saudijskoj Arabiji. Ahmed Almutairi je osumnjičen da je bio veza dvojice tehničara Tvitera i saudijske vlade.

Optuženi su pretraživali sisteme Tvitera radi pribavljanja ličnih podataka protivnika saudijskog režima i hiljada drugih korisnika društvene mreže, rekao je Anderson.

Među njima su nalog jednog popularnog novinara koji ima više od milion sledbenika i drugi poznati kritičari vlade u Rijadu, prenosi AP.

U tužbi se takođe tvrdi da su dvojica službenika, koji po prirodi posla nisu imali pristup ličnim informacijama korisnika, dobili kao nagradu sat poznate marke i desetine hiljada dolara uplaćenih na tajne bankovne račune.

Kompanija Tviter je priznala da sarađuje u američkoj istrazi dvojice bivših službenika optuženih o njihovom pristupu ličnim informacijama korisnika, po nalogu saudijske vlade.

"Njujork tajms" navodi da je ovo prvi slučaj da su saudijski državljani optuženi za špijuniranje u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: