Šta će biti sa sudom za zločine OVK posle 30. juna 2020?

Petogodišnji mandat specijalnom sudu za zločine bivše OVK ističe 30. juna 2020. Potrparolka suda: Mandat suda u Hagu nastaviti dok se svi potupci ne okončaju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.11.2019.

07:47

Šta će biti sa sudom za zločine OVK posle 30. juna 2020?
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

"Zakonom je predviđeno i usvojeno u Skupštini Kosova da će se mandat SVK i ST nastaviti i posle tih pet godina, sve dok Savet Evropske uniije ne obavesti Kosovo da su istrage i postupci pred Specijalizovanim većima završeni", rekla je portparolka Anđela Grijep za "Politiku".

Milaim Zeka, predsednik Evroatlantske partije, prethodno je izneo tvrdnje da bi i lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, mogao da dobije poziv za saslušanje u Specijalnom sudu za zločine tzv. OVK.

Zeka kaže da bi taj sud u Hagu mogao da podigne do 200 optužnica protiv bivših pripadnika OVK.

"Politika" navodi da bivši pripadnici OVK ne kriju očekivanja od nove vlade i Kurtija da stavi van snage zakon o osnivanju suda u Hagu, ako postane premijer. Oni optužuju Hašima Tačija, predsednika privremenih prištinskih institucija, za osnivanje ovog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: