"BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku"

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da je Bosna i Hercegovina "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustraija: Depositphotos/ Tatiana53
Ilustraija: Depositphotos/ Tatiana53

U opsežnom intervjuu za londonski "Ekonomist", on je govorio i o Bosni i Hercegovini, istakavši da se ta zemlje suočava s problemom džihadista povratnika.

"Uveren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Takođe nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), prvo pitanje nisu ni Severna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista", rekao je Makron.

Kako prenosi portal Klix.ba, on je kao treći problem naveo potrebu izmena i procedura primanja novih članova EU pre početka pregovora.

"Ako to uspemo reformisati u nadolazecim mesecima, biću spreman ponovo početi pregovore - ako i oni postignu dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformišemo samu Evropsku uniju", istakao je francuski predsednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, poručio je da se "polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu