Alarmantne cifre: 7.000 dece "u kriminalu", policija hitno traži rešenje

Broj maloletnika koji su došli u sukob sa zakonom u poslednjih pet godina meri se hiljadama. Nije reč ni o jednoj drugoj zemlji već o našoj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.11.2019.

07:51

Alarmantne cifre: 7.000 dece

Skoro 10.000 njih, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dobilo je vaspitne mere ili maloletnički zatvor, pišu "Novosti" i navode još jedan alarmantan podatak - čak 40 je završilo iza rešetaka zbog teških dela, od čega 10 prošle godine.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva (RJT) lane je policija registrovala više od 7.000 počinilaca krivičnog dela mlađih od 18, od čega 19 odsto nema ni 14 godina i nisu krivično odgovorni.

Čak 1.416 tinejdžera dobilo je vaspitne mere, a njih 172 zavodske vaspitne mere.

U porastu je i broj teških ubistava kod mladih, a za petinu je više krađa, razbojništava i imovinskih delikata nego godinu pre toga.

Upravo zbog ovoga, ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će MUP predložiti Ministarstvu pravde pooštravanje kaznene politike ili pronalaženje drugog rešenja po ugledu na EU.

"Iz analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja izvršenih krivičnih dela najmladjih počinilaca, nekada čak i dece mladje od 14 godina, koja po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju, rekao je Stefanović i ukazao da u praksi deca koja počine krivično delo za koje ne mogu odgovarati i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuju blaga kaznena politika, odmah prelaze na izvršenje sledećeg dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: