Katalonski novinari nazvani teroristima - osude sa svih strana

Plakati izlepljeni u Barseloni na kojima autori katalonske novinare nazivaju "teroristima" oštro su osuđeni u Španiji. Osudi se priključio i Pedro Sančes.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 06.11.2019.

22:56

Katalonski novinari nazvani teroristima - osude sa svih strana
Ilustracija: Getty images/Dan Kitwood

Plakati, s tekstom na katalonskom, usmereni su protiv šest novinara, od kojih dva rade za državnu TV, "ubice u službi vlasti" i "informativni teroristi koji opslužuju Ibeks"- berzanski indeks velikih španskih kompanija, a na plakatima je i poziv da "ostanu u Madridu".

Šef Vlade, Sančes, izjavio je da "snažno osuđuje te pretnje" i da "podržava katalonske novinare koji su meta".

Lider desničarske opozicije Pablo Kasado osudio je "nepodnošljivo zastrašivanje".

U zajedničkoj izjavi, Savez novinarskih udruženja Španije i Madridsko udruženje za štampu izrazili su oštru osudu i ukazali da "tolikog nasilja i neprijateljstva prema štampi nikada do danas nije bilo u Kataloniji".

Plakati su se pojavili u vreme napetosti u Kataloniji posle sudskog kažnjavanja 14. oktobra lidera pokreta za nezavisnost teškim zatvorskim kaznama zbog pokušaja otcepljenja od Španije 2017. godine.

Te presude su izazvale demonstracije, od kojih su neke prerasle u nasilne sukobe s policijom.

Tokom tih događaja separatistički aktivisti i demonstranti su španske novinare sprečavali da rade i dovikivali im da su "manipulatori španske štampe".

S druge strane, novinari bliski pokretu za nezavisnost Katalonije su bili žrtve agresije tokom manifestacija za jedinstvo Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: