Upozorenje iz Rusije: SAD pokušavaju da podele pravoslavni svet

Amerika vrši aktivnosti usmerene ka stvaranju uslova za raspravu o priznavanju tzv.Ukrajinske pravoslavne crkve i pruža podršku toj "raskolničkoj organizaciji".

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.11.2019.

15:10

Upozorenje iz Rusije: SAD pokušavaju da podele pravoslavni svet
Ilustracija: Depositphotos/ Artzzz

To predstavlja dokaz da Vašington pokušava da izazove podelu u pravoslavnom svetu, izjavio je u utorak ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

On je, nakon razgovora s grčkim kolegom Nikosom Nendijasom u Moskvi podsetio da je američki državni sekretar Majk Pompeo posetio Atinu pre nego što je arhiepiskop Atine i cele Grčke Jeronim Drugi uputio "ukrajinskoj raskolničkoj crkvi" tzv. "pismo mira".

Pompeo nije krio da je to pitanje bilo na dnevnom redu njegove posete, prenosi Tas.

Lavrov je dodao da su, koliko on razume, američke diplomate imale isti cilj kada su posetile planinu Atos.

"Poglavar raskolničke Ukrajinske pravoslavne crkve, tzv Epifanije, javno je rekao da bi stvaranje te organizacije bilo nemoguće bez direktne podrške SAD", podsetio je Lavrov.

On je ocenio da je sada prilično jasno da Vašington ne namerava da se tu zaustavi i da će pokušavati da izvrši pritisak kako bi došlo do podele u pravoslavnom svetu uopšte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: