Miholjsko leto je dugo trajalo: Sunca sve manje, spremite se za obilne kiše; U HR već potop

Nakon sunčanog i toplog dana u sredu i četvrtak nas očekuje pravo jesenje vreme s većom količinom padavina.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2019.

15:53

Miholjsko leto je dugo trajalo: Sunca sve manje, spremite se za obilne kiše; U HR već potop
Ilustracija: Depositphotos/ Londondeposit

RHMZ je na svom sajtu najavio da se u toku noći na severu i zapadu zemlјe očekuje jače naoblačenje koje će usloviti kišu, a sutra tokom dana ponegde i plјuskove s grmlјavinom.

U sredu i četvrtak u centralnim i južnim krajevima lokalno se očekuje oko 20 litara po metru kvadratnom za 12 sati.

Zbog najavljenih padavina u sredu je na snazi žuti meteo-alarm za područje Šumadije, Pomoravlja, jugoistočne i jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije. Zagrebački portal "Indeks" piše da je pred Hrvatima nova jača promena vremena, posebno na obali gde se zbog obilne kiše i jakog vetra očekuju i veći problemi.

Kiša koja neumoljivo pada opet je potopila riječke ulice i stvorila probleme u saobraćaju, dodaje portal.

Zbog saobraćajne nesreće u tunelu Pećine prekinut je saobraćaj na tom putu, dok je županijski put Zamost-Čabar zbog poplave zatvorena za sav saobraćaj, prenosi T-portal.

Kretanje gradom dodatno otežava i olujni jugo zbog čega su otkazane mnoge trajektne i katamaranske linije širom Jadrana.

Kako se navodi, u prekidu su trajektne linije Lopar-Valbiska, Šibenik - Žirje i Split-Vela Luka-Ubli, kao i katamaranske linije Rijeka-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Split-Rogač-Milna.

Ne saobraća ni brodski saobraćaj na linijama Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko i Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Na objavljenim fotografijama vidi se nemirno more, poplavljene ulice i čamci koji su potonuli.

Kako prognozira DHMZ, na Jadranu i u predelima uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom i lokalno obilna kiša, posebno u Dalmaciji. Takvo će vreme potrajati najmanje do sutra, a budući da se očekuju velike količine kiše, Meteoalarm je za područje Jadrana izdao više upozorenja.

Već u poslepodnevnim satima se očekuju velike količine kiše na istarskom području i u Gorskom kotaru i Lici, a kasnije tokom dana i u Dalmaciji. Za danas je na snazi narandžasti alarm za Liku, Gorski kotar i Istru.

"Ponegde jaki, moguće i olujni udari juga te južnog i jugozapadnog vetra. Najjači udari vetra veći od 55 km/h. Ponegde obilna kiša. Moguće bujične poplave. Količina oborine kiše i preko 50 mm", stoji u upozorenju Meteo-alarma.

Zbog obilne kiše žuto je upozorenje na snazi za celu obalu sve do sutra.

ESTOFEX, evropski sistem za prognoziranje oluja, izdao je drugi stepen upozorenja za veliki deo Hrvatske, BiH, Crnu Goru i Albaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: