"Srbija bi po automatizmu pala pod sankcije SAD ako bi kupila rusko oružje. Ništa lično" VIDEO

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić objasnila je kakve sankcije može da očekuje Srbija ukoliko kupi oružje od Rusije, kao što je najavljeno.

Izvor: O2

Ponedeljak, 04.11.2019.

19:25

"Američki kongres je zbog ruskog mešanja u izbore u SAD, ali pre svega zbog ilegalne aneksije Krima, usvojio zakon koji se zove 'Borba protiv američkih neprijatelja kroz sankcije'. To su sektorske sankcije, najćeće je to blokada sredstava, zabrana kupovine i slične stvari... Nisu sankcije onog tipa kakve su Srbiji bile nametnute devedesetih godina od Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN", objasnila je Milićeva na O2.TV.

Ona dodaje da na to ne mogu da utiču ni Stejt deparment ni Bela kuća i da nema veze to što je Srbija vojno neutralna zemlja.

"Srbija bi pala po automatizmu pod sankcije zato što bi eventualno kupila oružje. Ništa lično, to jeste poenta, to je zakon koji je usvojio Kongres i Stejt department i Bela kuća tumačenje tog zakona ne mogu da promenje. U Americi je zakon - zakon i nije ništa lično", naglasila je direktorka Centra za evroatlanske studije.

Milićeva kaže da bi u tom slučaju pod sankcijama bili samo određeni sektori.

"Pod sankcije bi pali samo oni delovi koji su imali veze sa kupovinom, delovi minstarstava ili pojedinci", rekla je Jelena Milić.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: