Istraživanje: Ko bojkotuje izbore - gubi

Stranke opozicije sklone bojkotu izbora beleže pad podrške u istraživanjima, kaže Srđan Bogosavljević iz Ipsos stratedžik marketinga.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.11.2019.

13:44

Istraživanje: Ko bojkotuje izbore - gubi
Ilustracija: Depositphotos/ Roibu

Prema njegovim rečima, najveći gubitnik u tom smislu je Savez za Srbiju, koji sada beleži podršku od 8,5 odsto.

Istovremeno, SNS sa svojim malim koalicionim partnerima dugo ne pada ispod polovine biračke podrške, a sada je otišao na više od 56 odsto, rekao je Bogosavljević za "Danas".

Kad je reč o strankama oko SzS, Bogosavljević objašnjava: "Sa oko 8,5 odsto trenutno SZS je apsolutno najveći gubitnik, ali bih rekao da je to i normalno. Kada svojim biračima kažete da ne treba da glasaju ni za koga, pa ni za vas same, i kada je konstrukcija te koalicije prikladna samo jednostavnim političkim akcijama, ali ne omogućava lako propagiranje nekakvih dugoročnih politika oko kojih bi se sve članice složile", ocenjuje Bogosavljević.

On je za list "Danas" rekao da se stranke opozicije koje nisu jasno rekle da su u bojkotu drže na približnim procentima sa rezultatima od pre mesec ili dva meseca. Tako kaže da su PSG i SRS malo iznad cenzusa, a za ostale navodi da su daleko od cenzusa.

Bogosavljević smatra da ono što sve stranke, osim SRS, SPS i SNS, treba da brine, ako žele de idu na izbore, jeste niska lojalnost birača, odnosno činjenica da se birači veoma lako odlučuju da ih zamene nekom sličnom strankom.

Na pitanje koliko međusobno razotkrivanje u određenim aferama utiče na rejting i stranaka na vlasti i stranaka opizcije, Bogosavljević kaže da je tako nešto teško izmeriti.

SNS je, na primer, stranka veoma lojalnih birača, tako da što izlaznost bude manja, njihov procenat ima više šanse da raste. I SPS je stabilan, i veoma dugo se vrti oko 12 odsto, trenutno 12,5 odsto, rekao je Bogosavljević.

Kaže da sukobi između stranaka koje su suprotstavljene obično dovode do učvršćivanja podrške, a optužbe međusobno srodnih stranaka obično oštećuju obe strane.

"Mi sada teško možemo da izdvojimo efekat optužbi, na primer, na račun SZS od efekta njihovog poziva da se ne glasa", rekao je Bogosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: