Kineska državna novinska agencija osudila "varvarski akt rulje"

Hongkong -- Kineska državna novinska agencija Sinhua osudila je napad prodemokratskih demonstranata na njene prostorije u Hongkongu nazvavši ga varvarskim činom.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA/Jerome Favre
EPA/Jerome Favre

Pročitajte još:

Protesti ne jenjavaju; Napadnuta redakcija agencije "Sinhua" FOTO

U kratkom saopštenju izdatom kasno sinoć Sinhua je osudila "varvarsko delovanje rulje" koja je razrušila i zapalila ulaz u njihovu poslovnu zgradu za Aziju i Pacifik u hongkonškom kvartu Van Čai.

Jučerašnji napad na prostorije Sinhue bio je prvi od kada su pre skoro pet meseci počeli antivladini protesti i nemiri u toj poluautnomnoj teritoriji.

Novi protesti planirani su danas u sedam kvartova, a demonstranti traže političku reformu i istinsku autonomiju pošto je vladajuća Komunistička partija obećala da će pojačati kontrolu u toj oblasti, jednoj od najslobodnijih finansijskih centara u svetu.

Novinarsko udruženje Hongkonga je takođe osudilo svaki čin sabotaže protiv medija i pozvalo na prekid nasilja protiv novinara i medijskih organizacija.

Mnogi u toj bivšoj britanskoj koloniji strahuju da Kina preuzima slobode garantovane Hongkongu kada je vraćen pod kinesku kontrolu 1977. godine.

Kineska komunistička partija u petak je obećala da će uspostaviti i ojačati pravni sistem i mehanizam za osiguranja njegovog poštovanja da bi se sprečile strane sile da seju "separatizam, subverziju i sabotažu" u Hongkongu.

Hongkong koji ime odvojen pravni sistem od kopnene Kine pokušao je da sprovede zakone protiv subverzije ali nije uspeo zbog protivljenja javnosti.

Vlada Hongkonga saopštila je danas da će predsednica vlade Keri Lam koja je trenutno u Šangaju, u utorak otputovati u Peking. Ona treba da razgovara sa kineskim vicepremijerom Han Džengom i da se pridruži sastanku o razvoju šire zalivske oblasti čiji cilj je da se povežu Hongkong, Makau i još devet gradova u južnoj Kini.

Policija je saopštila da je više od 200 ljudi privedeno tokom jučerašnjih protesta u više kvartova ostrva Hongkong i oblasti Kovlun. Među njima je i petoro mladih, četiri muškarca i jedna žena, kod kojih je pronađeno 188 benzinskih bombi, biber sprej i oprema za demonstracije kao što su kacige i naočare.

Policijski zvaničnik Jeung Jiu-Lu rekao je da su oni privredeni u stambenoj zgradi u Val Čaju i da policija istražuje da li iza njih postoji organizacija ili organizator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu