"Srbi i dalje napuštaju Kosovske bezbednosne snage"

Kosovski ministar odbrane Rustem Beriša izjavio je da Srbi i dalje usled pritiska Beograda napuštaju Kosovske bezbednosne snage (KBS).

Izvor: B92

Nedelja, 03.11.2019.

11:39

Ilustracija: EPA-EFE /VALDRIN XHEMAJ

Beriša je najavio i da su od januara 2020. predviđene nove regrutacije i da bi broj srpskih pripadnika KBS mogao da se poveća, prenosi portal KoSSev.

Trenutno u KBS radi 54 pripadnika srpske zajednice, kako je Beriša naveo za Ekonomia Online, zbog raznih vidova pritisaka u koje spadaju i zadržavanje na prelazima i bacanje bombi na privatnu imovinu pripadnika KBS iz srpske zajednice, od 1. januara ove godine KBS je napustilo 18 Srba.

"Prema informacijama koje imam, do sada je oko 70 njih napustilo KBS. Mali problem za novozaposlene sada predstavljaju zakonska ograničenja odnosno kriterijum starosti 18-23 godine koji je stupio na snagu sa novim zakonima", rekao je Beriša i dodao da oko sedam odsto pripadnika KBS dolazi iz manjinskih zajednica i da se taj standard odnosi na sve.

Prema njegovim rečima oko 200 mladića bilo je zainteresovano da budu deo KBS, a nova regrutacija predviđena je za januar 2020. godine.

"Poslednji ciklus regrutacije imao je za cilj da dostignemo 2.500 aktivnih regruta. Kako je predviđeno planom transformacije, sledeće godine počinjemo novu regrutaciju kako bismo povećali broj na preko 2.500 aktivnih regruta", rekao je Beriša.

Decembra prošle godine Skupština Kosova je usvojila paket od tri zakona kojim je, kako je vlada tvrdila, otpočeo desetogodišnji proces transformacije KBS u Vojsku Kosova.

Dva zakona odnosila su se na pravila službe KBS i njihov mandat, a jedan zakon je transformisao kosovsko Ministarstvo KBS u Ministarstvo odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: