Tri razloga zbog kojih nas pritiska Amerika

List "Blic" naveo je tri razloga za sve jači pristisak Sjedinjenih Američkih Država na našu zemlju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.11.2019.

23:44

Tri razloga zbog kojih nas pritiska Amerika
Ilustracija: Depositphotos/ believeinme

Situacija se posebno zahuhtala nakon izjava Metju Palmera, specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan.

Zabrinutost zbog postavljanja i nabavke ruskog naoružanja, loši potezi EU, posebno zbog odbijanja da se odredi datum početka pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i sukob između Stejt departmenta, koji predstavlja Metju Palmer i Bele kuće, koju predstavlja Ričard Grenel, tri su razloga zbog kojih SAD pritiskaju Srbiju, piše sutrašnji "Blic".

Palmerov najveći problem je Grenel. Sada je to praktično nadmetanje između njih dvojice, odnosno između administracije - Stejt departmenta koji predstavlja on, i Bele kuće, to jest Grenela, koji je Trampov čovek, ko će više uraditi po pitanju Kosova, kaže za Blic izvor iz diplomatskih krugova u Vašingtonu.

Upozorava, navodi list, da se pritisci na Srbiju tek mogu očekivati.

Promenu kursa i pojačani pritisak možemo videti u poslednjih nekoliko nedelja, što se poklopilo sa Grenelovim imenovanjem, a potom i sa njegovom prvom zvaničnom posetom ovom regionu.

Palmer je, uprkos tome što je u javnosti izgledalo drugačije, teško podneo kad je Tramp imenovao Grenela i sada se takmiči sa njim ko će da bude rigorozniji, kaže sagovornik lista.

"Blic" piše da iz izvora u Berlinu saznaje da ambasador Grenel planira da pozove predsednika Aleksandra Vučića da sluša obraćanje američkog državnog sekretara Majka Pompea ove nedelje u Berlinu, na forimu posvećenom miru i stabilnosti.

List napominje da nije svejedno Amerikancima kada čitaju o tome da Srbija planira da nabavi moćne S-300 ili S-400 iz Rusije i podseća da je Palmer, pored ostalog, istakao da su "SAD zabrinute zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji".

Njegove neuobičajeno oštre izjave, ili bolje rečeno pretnje, iznenadile su deo srpske javnosti, ali samo onaj koji slabo poznaje unutrašnje odnose unutar američke administracije, odnosno probleme na relaciji Stejt depratment - Bela kuća, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: