Hamas i Islamski džihad zapretili Izraelu posle napada na Gazu

Hamas i Islamski džihad zapretili su Izraelu nakon napada iz vazduha na pojas Gaze u znak odmazde na raketiranje južne izraelske teritorije.

Izvor: Beta

Subota, 02.11.2019.

14:48

Hamas i Islamski džihad zapretili Izraelu posle napada na Gazu
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovy

U tim napadima poginuo je jedan Palestinac, a dvojica su ranjena.

Izraelskim udarima je prethodilo ispaljivanje deset raketa kasno sinoć na Izrael, od kojih je jedna pogodila kuću u pograničnom gradu Sderotu.

"Bombardovanje izraelskog okupatora i ciljanje položaja otpora i našeg naroda u Gazi je nastavak u nizu cionističkih zločina i akata agresije", saopštio je portparol Hamasa Favzi Barhum, preneli su izraelski mediji.

Barhum je udare iz vazduha označio "ozbiljnom eskalacijiom", upozorivši da "cionistički neprijatelj snosi odgovornost za posledice" i dodao da "niko neće dozvoliti da neprijatelj pretvori Gazu u arenu za izvoz unutrašnjih kriza".

Islamski džihad je izraelske udare povezao sa političkim i pravnim navoljama sa kojima je suočen premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju ni posle drugih parlamentarnih izbora ove godine.

"Neprijateljski premijer teži da prikrije svoj neuspeh i korupciju agresivnom eskalacijom na pojas Gaze", saopštila je ta organizacija koja ima podršku Izraela.

Izraelski TV Kanal 13 objavio je da se Hamas distancirao od raketiranja i zatražio od egipatskih posrednika da ispitaju ko je odgovoran.

Ogovornost za ispaljivanje raketa niko nije preuzeo ali Izrael smatra Hamas koji vlada Gazom odgovornim za svo nasilje koje odatle potiče.

Nasilje je više puta izbijalo u poslednjih godinu dana dok Palestinci masovno protestuju jednom nedeljno još od kraja marta 2018. protiv blokade.

Egipat je posredovao nezvaničnom prekidu vatre u novembru prošle godine.

Za zaustavljanje raketiranja iz Gaze Izrael je pristao na niz mera da olakša parališuću blokadu uvedenu pre više od jedne decenije.

Netanjahuovi protivnici, uključujući i njegovog glavnog rivala na izborima održanim 17. septembra, bivšeg komandanta vojske Benija Ganca, kritikovali su Netanjahuove ustupke.

Poslanik Jair Lapid član Gancovog saveza partija centra Plavo belo i lider nacionalistčike stranke Izrael naš dom Avigdor Liberman osudili su Netanjahua za najnovije raketiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: