Politička kriza u Venecueli: Nastaviti pregovore, status kvo nije rešenje

Međunarodna kontakt-grupa o Venecueli zatražila je nastavak pregovora između vlade predsednika Nikolasa Madura i opozicije koja ima podršku SAD.

Izvor: B92

Petak, 01.11.2019.

18:30

Politička kriza u Venecueli: Nastaviti pregovore, status kvo nije rešenje
Ilustracija: Getty images/ Edilzon Gamez

Međunarodna grupa upozorila je da "status kvo nije opcija".

"Nema nijednog znaka ozbiljnog političkog procesa koji bi doveo do mirnog i demokratskog rešavanja krize u Venecueli", navodi se u zajedničkom saopštenju kontakt-grupe i Evropske komisije.

Kontakt-grupa je navela da će izaslanik Evropske unije Enrike Iglesijas uskoro otići u Karakas na razgovore sa svim stranama.

U saopštenju se poziva Maduro da oslobodi sve političke zatvorenike i da poštuje parlament pod kontrolom opozicije.

Kontakt-grupu čine evropske zemlje - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija i latino-američke zemlje - Meksiko, Bolivija, Ekvador, Kostarika i Urugvaj.

Venecuela već mesecima prolazi kroz duboku političku krizu zbog borbe predsednika Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida koji se sam proglasio za prelaznog predsednika države i kojeg je priznalo pedesetak zemalja, među kojima SAD.

Zemlju pogađa i ozbiljna ekonomska kriza koja je dodatno pogoršana američkim finansijskim sankcijama uvedenim u pokušaju skidanja Madura s vlasti. U Venecueli je nestašica osnovnih namirnica i lekova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: