Pakistanska opozicija traži ostavku premijera Imrana Kana

Više desetine hiljada pristalica radikalne islamističke partije provelo je noć na protestu u Islamabadu protiv ekonomskih odluka vlade.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.11.2019.

15:18

Pakistanska opozicija traži ostavku premijera Imrana Kana
Foto: EPA-EFE / NADEEM KHAWER

Demonstranti su zahtevali ostavku premijera Imrana Kana.

Karavan sa više stotina automobila i autobusa predvodio je Mulana Fazlur Rehman, lider islamističke Džamijat Ulema-e-Islam partije. Oni su na marš do Islamabada krenuli u nedelju iz Karačija.

U prestonicu su stigli oko ponoći uzivkujući slogane kojima traže promene. Šatore su razapeli na otvorenom prostoru, na mestu koje je za takav skup odredila vlada, uz velike mere bezbednosti.

Rehman je rekao da je njegov protest miran, ali da pritalice imaju kapaciteta da uklone Kana s vlasti tako što bi ušle u njegovu rezidenciju. Takođe je zatražio od vojske da ostane neutralna jer, kako kaže, opozicija ne želi sukob sa institucijama.

Skoro sve pakistanske glavne političke partije pružile su simboličnu podršku Rehmanovom skupu, prenosi AP.

Premijer Kan poručio je danas sa drugog skupa da se ne boji Rehmanovih pretnji njegovoj vladi i da opozicione partije pod Rehmanovim vođstvom koje su sa pristalicama ovako ušle u Islamabad treba pozvati na odgovornost.

Da bi sprečili da opozicione pristalice stignu do Crvene zone gde su vladine zgrade, parlament i strane ambasade, vlasti su na ključnim saobraćajnicama rasporedile policijske i paravojne snage kao i objekte kojima su blokirali puteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: