Vučić: Nemate pojma koliko mi je savest čista

Odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja renovirane Palate pravde, predsednik Srbije izjavio da su predstojeći izbori užasno važni.

Izvor: B92

Petak, 01.11.2019.

13:17

Vučić: Nemate pojma koliko mi je savest čista
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Upitan da prokomentariše pisanje nekih medija da je lider SPS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, inače koalicioni partner naprednjaka, spreman da ga izda, Aleksandar Vučić je novinare upitao da li su primetili da je meta uvek ista - on ili neko iz SNS-a.

Svako ima pravo na svoje političko delovanje, rekao je Vučić i podsetio da su SNS i SPS u koaliciji sedam godina zahvaljujući njemu jer je hteo širi konsenzus.

"Prvi put kada budemo imali u mandatima 43-44 odsto, mi ne bi mogli sami da formiramo vladu. Ja nemam sumnje u to i za mene nije iznenađenje i moramo da se spremimo dobro. Za nas će izbori biti veoma teški. Ne ljutim se na Dačića i Trifunovića (predsednika opozicionog PKS). Oni imaju pravo na to", rekao je Vučić, dodajući da je jedini koji ne plaća reket tabloidima.

"Ne očekujem ništa, ni od SPS, ni od koga, i s njima ćemo da razgovarati u budućnosti. Ja imam drugačiji pristup politici. Ja da nekog molim da me napada ili ne napada... nemate pojma koliko mi je savest čista", kazao je predsednik Srbije.

"Još jedna u moru laži..."

Vučić je rekao da je priča da iza paljenja knjige Gorana Vesića stoje ljudi iz SNS-a je još jedna laž u moru neistina opozicije i da to mnogo više govori o onima koji su to tvrdili, nego o nekom drugom.

"Đilas ima pravo da kaže da to za njega nije ništa što se pale knjige, ili da se radi o pamfletu, kako je to rekla Tepić. To mnogo više govori o njima, nego o nekom drugom", konstatovao je Vučić na pitanje novinara koliko je opasno što je Dragan Đilas priznao da je njegov čovek palio knjige, ali da to nije razlog za hajku.

Ukazao je da se ne sme zaboraviti da su dve nedelje lagali, i tvrdili da iza toga stoji SNS, dok nisu videli da su ta lica pronađena. Bar za dvojicu zna se, kako je rekao, da su redovni posetioci protesta - jedan od njih je sa Čukarice, a jedan između Smederevske Palanke i Velike Plane.

"Vodili su hajku preko medija. Postavljali su i meni pitanje odakle znam da iza toga ne stoji SNS. Šta da očekujete od nekoga ko je sedam stranaka promenio ili one koji napuštaju stranku, osnivaju svoje kada misle da im se bliži neko novo vreme", rekao je Vučić.

"Nećemo imati laku poziciju po pitanju KiM, čekamo stav EU"

Srbija neće imati laku poziciju kada je reč o rešavanju pitanja KiM, pošto se SAD zalažu samo za priznanje nezavinosti Kosova i to se neće promeniti, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da očekuje i od EU da iznese svoj stav.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Filipa Rikera da normalizacija vodi ka međusobnom priznavanju Srbije i Kosova, kao i da li su građani upoznati sa pritiscima koji doalze sa Zapada, Vučić je rekao da se trudi da svakog dana govori ono što je istina, a to je da je za SAD Kosovo nezavisna država.

"Samo ih to interesuje, sve ostalo su sitnice, ali to je suština. Nisam od onih koji će da kaže - promenilo se i biće durgačiije. Koja god administracija u SAD da bude, očekivaće priznavanje Kosova", rekao je.

"Ali, očekujem od EU da kažu svoj stav, jer nam nisu rekli na početku da je priznanje Kosova kraj procesa, već su rekli da je potpisivanje obavezujućeg dokumenta, koji bi stvorio uslove za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine ili Srbije i Kosova, ali nigde nije spominjano eksplicitno priznanje Kosova. Čekamo da vidimo šta će da kažu".

Vučić je dodao da nije laka pozicija i da oni koji govore suprotno pokušavaju vicevima da stiču popularnost kod naroda.

Kaže da on kao predsednik zemlje mora da bude ozbiljan i odgovoran i da zato ne očekuje da će Srbija imati laku poziciju.

"Niko nije odgovarao za neuspelu reformu pravosuđa"

Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Vučić je rekao da Srbija i danas trpi štetu, i finansijski i na druge načine, zbog neuspele reforme sudstva iz 2009. godine, za koju, inače, niko nije odgovarao.

"Finansijski smo pretrepeli veliku štetu, da ne govorim o suštinskom smislu, opstajanja pravde i prava u zemlji pravde i prava u zemlji. Finansijski smo pretrpeli ogromu štetu, i još je plaćamo, milione i milione evra. Možemo to i da izračunamo. Niko nije odgovarao nego nam još sole pamet kako je to bila fantastična reforma", rekao je Vučić na pitanje novinara da li će za to neko odgovarati ili da li je već odgovarao.

"Ako bih rekao da je trebalo da odgovaraju, onda biste vi rekli da sam vršio pritisak na Tužilaštvo a to je samostalni državni organ", rekao je on.

"A, kada se nešto ne sviđa našim političkim protivnicima ono što rade Tužilaštvo i sudovi, onda to ne samo da je potpuno dozvoljeno, nego se komentariše kao pritisak vlasti, pa tako postupaju tužioci i sudije", kazao je Vučić.

To je igra licemernog, začaranog kruga, u kojoj mi moramo da se ponašamo ozbiljno i odgovorno i da ne radimo ono što rade naši politički protivnici, kazao je Vučić.

"Neko mora da bude i odgovoran", zaključio je on.

"Ona uvek na sastancima zaboravi šta je htela da kaže, seti se toga posle"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu Tanja Fajon u razgovoru nije ni spomenula saradnju sa Kinom, kao problem, niti pitanje izvoza oružja, a jeste pitanje medija, na šta je, kaže, dobila veoma dobar odgovor koji joj se nije dopao, ali da on ne prenosi ono što je dogovoreno da ne ide u javnost, te da je o razgovoru sa Fajon izdato saopštenje.

"Kada smo kod slobode medija, ona ne postoji u dovoljnoj meri, čim nosioci javnih funkcija ne žele da odgovore, recimo, Tanjugu, Informeru, Pinku, Studiju B, već ih bahato izbacuju iz svojih prostorija...Naravno da sam nezadovoljan time što mediji ne mogu da slobodno rade", rekao je Vučić, odgovarajući na konstataciju novinara N1 da je Tanja Fajon iznela primedbe na odnos Srbije sa Kinom, izvoz oružja i slobodu medija.

Na dodatno pitanje na koga misli kada kaže "nosioci javne odgovornosti", rekao je:

"Različiti predstavnici opozicije, recimo, Marko Bastać, na primer, jedan od najistaknutijih, a tu je i Zelenović i drugi, raniji predsednik Košarkaškog saveza i gradonačelnik.. I mnogi drugi".

"Biti u opoziciji znači da ste nosilac javne odgovornosti i, što se toga, tiče mislim da je Fajon u pravu", zaključio je Vučić.

Kad je reč o saradnji s kineskim partnerima, Vučić ističe:

Fajon meni nije pomenula Kineze, jer bi inače moj odgovor bio veoma oštar i odlučan. Ona je meni pomenula medije, na šta je dobila veoma dobar odgovor, koji joj se nije dopao. Dopalo joj se samo što su njeni prijatelji levičari rekli. Ja sam častan čovek i ne iznosim u javnost ono što je rečeno“, preneo je on.

Odgovarajući na pitanje, Vučić je zamolio novinarku N1 da mu dozvoli da završi rečenicu, a ne da ga prekida, te rekao da je ponosan što odgovara na pitanja svih novinara, a ne kao što to čine opozicioni političari.

„Biti u opoziciji znači da ste nosilac javne odgovornosti. Mislim da je Fajon u pravu kada je reč o slobodi medija“, istakao je i ukazao da ona može da prenese koji je odgovor dobila.

Ona uvek na sastancima zaboravi šta je htela da kaže, seti se toga posle. Ništa nije pomenula što se tiče naoružanja. Slovenija izvozi oružje. Srbiju da pobeđuje zabranama - neće. Srbija izvozi u takozvane „end user zemlje“ i to čini striktno držeći se međunarodnih zakona“, poručio je Vučić.

Ponovio je da Fajon nije pomenula niti Kineze, niti oružje na sastanku sa njim, dodajući da su imali odličan razgovor i da je na svako njeno pitanje odgovorio.

Televiziji N1 je cestitao godišnjicu i izrazio žaljenje što ga nisu pozvali na proslavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: