Formalno pokrenut postupak opoziva Trampa

Rezolucija kojom se odobrava istraga opoziva predsednika SAD Donalda Trampa usvojena je u Predstavničkom domu Kongresa.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2019.

16:57

Formalno pokrenut postupak opoziva Trampa
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Odnos u glasanju je 232 prema 196 glasova.

Dvoje demokrata Kolin Peterson iz Minesote i Džef van Dru iz Nju Džersija glasali su protiv, svaki član republikanaca glasao je protiv, prenosi Gardijan.

Jedna od nezavisnih, nekadašnja republikanka Džastin Emaš pridružila se demokratama u podršci rezolucije.

Bela kuća osudila je odluku o opozivu kao neustavnu.

Britanski Bi-Bi-Si navodi da je u pitanju rezolucija koja će odrediti mnogo javniju fazu procesa i nije u pitanju glasanje o tome da li će predsednik biti opozvan. Regulativa takođe određuje prava koja će imati Trampovi advokati. Glasanje je potvrdilo podelu u Predstavničkom domu između većine koju imaju demokrate i manjinskih republikanaca koji su se do sada protivili istrazi kao previše zatvorenom procesu u kojem im nije omogućeno da učestvuju na ravnopravnim osnovama, navodi Glas Amerike. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi povala je kongresmene iz redova demokrata da usvoje rezoluciju.

"Preduzimamo ovaj korak kako bismo uklonili svaku sumnju u to da li Trampova administracija može da uskraćuje predavanje dokumenata, da sprečava svedočenja svedoka, da zanemaruje obavezujuće pozive ili da nastavlja da opstruiše Predstavnički dom", navela je Pelosi u pismu upućenom demokratama.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da rezolucija "ni izbliza ne uspeva" u pokušaju da se proces istrage učini fer i pravičnim. "Razumem da su se mnoge demokrate u Predstavničkom domu odlučile za opoziv pre mnogo godina, ali osnovne norme pravde neće ispariti samo zato što su se demokrate u Vašngtonu već odlučile", kazao je Mekonel.

Usvajanje rezolucije Tramp je prokomentarisao na Tviteru, ocenivši ga kao "najveći lov na veštice u američkoj istoriji".

Odbori Predstavničkog doma za obaveštajne poslove, spoljne poslove i nadzor imali su prilike da čuju svedočenja diplomata i drugih zvaničnika iza zatvorenih vrata, dok istražuju da li bi Tramp trebalo da bude opozvan, zbog toga što je od druge države - Ukrajine, tražio da "iskopa prljavštinu" o njegovom političkom rivalu Džozefu Bajdenu, kako bi povećao svoje šanse na izborima 2020. godine.

Tramp je navodno izvesno vreme zadržavao gotovo 400 miliona dolara vredne vojne pomoći, preko potrebne Ukrajini, uslovljavajući predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog da istraži da li je Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji "Burisma" u čijem je Upravnom odboru bio njegov sin Hanter.

U rezoluciji se traži prelazak na javne pretrese, dok bi Odbor za obaveštajna pitanja konačno izdavao izveštaj o svojim zaključcima i preporukama Odboru za pravosuđe, koji bi onda bio odgovoran za donošenje odluke o tome da li da se preporuči opoziv Trampa pred punim sazivom Predstavničkog doma, navodi Glas Amerike. Tramp je istragu o opozivu ranije nazvao nelegalnom, jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasao o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji nalaže da Predstavnički dom to mora da učini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: