Maribor: Deaktivirana bomba od 250 kilograma iz Drugog svetskog rata

Posebna policijska jedinica slovenačke policije deaktivirala je u četvrtak u Mariboru neeksplodiranu avionsku bombu iz Drugog svetskog rata

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.10.2019.

22:12

Maribor: Deaktivirana  bomba od 250 kilograma iz Drugog svetskog rata

Boimba je prošle nedelje otkrivena na gradilištu u blizini trgovačkog centra Europark.

Bomba je nakon otkrića bila premeštena u osam metara duboku jamu i obezbeđena da se ne bi deaktivirala, već da bi bila uništena na kontrolisan način.

Predstavnik policije Miran Šadl izjavio je da to na sreću nije bilo potrebno jer su stručnjaci uspešno onesposobili oba upaljača na 250 kilograma teškoj bombi, sa oko 120 kilograma eksploziva i da oko 200 stanovnika iz okoline koji su jutros bili preventivno evakuisani iz svojih domova mogu bezbedno da se vrate kućama.

U neđelju će na isti način biti onesposobljena i druga avionska bomba pronađena prošle nedelje u Mariboru, na lokaciji u blizini glavne autobuske i železničke stanice u drugom najvećem slovenačkom gradu, prenosi Hina.

Tada će biti neophodno da se evakuiše oko 2.000 ljudi iz radijusa od 600 metara, s obzirom na to da je taj deo grada gušće naseljen i da se radi o težoj bombi, teškoj oko 500 kilograma.

To nije prvi slučaj pronalaska neeksplodiranih aviobombi u Mariboru na koji je 1944. i 1945. godine, kako navode mediji, palo oko 17.000 savezničkih bombi jer je grad bio strateški važan za Nemce pred kraj rata i važno saobraćajno čvorište.

Zato se veruje da je pod zemljom još dosta neotkrivenih neeksplodiranih bombi jer je, prema proračunima, na stotinu bačenih bilo ko 1,5 odsto bombi koje nisu eksplodirale pri padu na zemlju.

Zato će prema novim propisima, gradilišta u Mariboru ubuduće pre početka radova morati da pregledaju stručnjaci za minsko-eksplozivna sredstva, kako bi se izbegle situacije koje bi mogle da ugroze živote radnika na gradilištu i stanovnika u njihovoj blizini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: