IPI: Demokratije širom sveta ne uspevaju da zaštite novinare

Demokratske zemlje širom sveta ne uspevaju da zaštite novinare i ne istražuju ubistva i zločine protiv njih, saopštio je danas Međunarodni institut za štampu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2019.

16:19

IPI: Demokratije širom sveta ne uspevaju da zaštite novinare
Ilustracija: Depositphotos/ kaninstudio

Međunarodni institut za štampu obeležava 2. novembar Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara.

Prema podacima IPI, 40 novinara je izgubilo živote prošle godine.

Od toga, 25 je ubijeno u ciljanim napadima u znak odmazde za njihov rad, često kao odgovor na izveštaje o otkrivanju korupcije ili aktivnostima kriminalnih grupa.

Osam novinara je poginulo dok je izveštavalo o sukobima u Avganistanu, Siriji i Jemenu, dok je jedan poginuo tokom izveštavanja o građanskom protestu.

Šest novinara je poginulo dok su se nalazili na zadacima, dva u Somaliji i po jedan u Brazilu, Turskoj, Velikoj Britaniji i SAD.

Većina ciljanih ubistava dogodila se na američkom kontinentu, gde je poginulo 18 novinara, uključujući samo devet u Meksiku.

Po dva novinara su poginula u Kolumbiji, Hondurasu i Haitiju i jedan u Brazilu.

Iako je u poslednjih 12 meseci zabeležen veliki pad broja ubijenih novinara u poređenju sa istim periodom prošle godine u kojem je 100 novinara izgubilo život u vezi s poslom koji su obavljali, i dalje je prisutna praksa nekažnjavanja za ubistva novinara.

Tačnije, nijedno ubistavo iz prošle godine nije u potpunosti rešeno, a istrage u ogromnoj većini slučajeva ostaju zakasnele ili uopšte ne postoje.

Analiza podataka IPI pokazuje da je tokom godina većina ciljanih ubistava počinjena u demokratskim zemljama, a nekažnjavanje takvih zločina i dalje ostaje visoko upravo u tim zemljama.

"Sloboda štampe je suštinski sastojak dinamične demokratije, ali demokratske vlade ne uspevaju da zaštite novinare, pa čak ni da osiguraju odgovarajuću istragu o ubistvima u svojim zemljama", izjavio je direktor sektora za zastupanje IPI Ravi R. Prasad.

"Demokratske nacije moraju da učine više da zaštite novinare ne samo od ubistava, već i od onlajn pretnji kojima su izloženi", rekao je Prasad.

U Evropi, koja se zalaže za demokratiju, ljudska prava i slobodu štampe širom sveta, još je nekažnjeno ubistvo novinarke Dafne Karuane Galisije iz 2017. godine.

Za razliku od toga, tužioci u Slovačkoj su ovog meseca optužili navodnog organizatora i još tri osumnjičena za ubistvo istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice iz 2018. godine.

Ubistvo Džamala Kašogija, kolumniste "Vašington posta", 2. oktobra prošle godine, primer je svesne nekažnjivosti za zločine nad novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: