Bramerc: Počinioci ratnih zločina su i dalje u obližnjim zemljama

Sarajevo -- Serž Bramerc, koji danas završava trodnevnu radnu posetu BiH, izjavio da se počinioci ratnih zločina i dalje nalaze u obližnjim zemljama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Prema rečima glavnog tužioca Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu zbog toga je bez sporazuma o izručenju vrlo teško raditi.

Nakon sastanka sa čelnicima Sarajeva, Bramerc je novinarima rekao da je jedan od prioriteta tog mehanizma pitanje nestalih osoba.

"Svrha moje posete danas je razgovor s učenicima više srednjih škola. Nakon što sam se susreo s tužiocima i sudijama, mislim da je ovo dobra prilika da porazgovaram s novom generacijom koja je budućnost i drago mi je da pokazuju interes za politiku, pravdu i da žele pomoći ovoj zemlji da ide napred", rekao je Bramerc, a preneo sarajevski portal Klix.

Bramerc, koji u Sarajevu boravi uobičajeno uoči decembarskog zasedanja SBUN, kaže da se njegov izveštaj o stanju u BiH bazira na tri ključne stvari - nacionalno procesuiranje predmeta ratnih zločina, regionalna saradnja i pitanje nestalih.

"Svi znamo da nacionalna strategija za rešavanje predmeta još nije usvojena i da postoji stotine slučajeva koji se moraju procesuirati. Okončanjem rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju glavna odgovornost leži na nacionalnim organima vlasti. Nastavljamo odličnu saradnju s glavnom tužiocem. Još imamo tužioca za vezu iz sarajevske kancelarije u Hagu i prenosimo hiljade stranica transkripata i zapisa o slučajevima", kazao je Bramerc.

Zamenik gradonačenika Sarajeva Milan Trivić je rekao da taj grad veoma ceni to što je uradio Haški tribunal, a posebno doprinos koji je dao Bramerc, što, kako je kazao, može stati u tri reči - istina, pravda i pomirenje.

Bramercu će danas biti uručena i zahvalnica Grada Sarajeva za njegov dosadašnji doprinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu