Objašnjenje Centralnoafričke Republike zašto su povukli priznanje Kosova

Beograd -- Beograd i Priština treba da pronađu konsenzus za rešavanje situacije na Kosovu, kaže šefica diplomatije te zemlje.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA/Kushtrim Ternava
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Silvi Bajpo-Temon je u intervjuu za Sputnjik kaže da se o toj temi mnogo govorilo u medijima. "Stav Centralnoafričke Republike vrlo je jasan stav, jer smo mi država koja je upravo prevazišla krizu", istakla je ona.

"Rešenje naše krize bilo je postignuto zahvaljujući jasnoj volji da se mirno reši problem, tj. putem dijaloga. Svejedno da li se sada govori o situaciji na Kosovu i u Srbiji, ili bilo kojoj drugoj državi, stav CAR je da treba pronaći konsenzus. U vezi s tim je u toku proces pod okriljem EU, čiji cilj je da se pronađe mirno rešavanje za dve države, zato je odluka CAR usmerena na to da se stimulišu obe strane na dijalog, da se nađe rešenje koje će biti na dobrobit oba naroda", rekla je Bajpo-Temonova.

Podsetimo, u julu je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koje je precizirala stav da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Dačić je pokazao diplomatsku notu koju je, kako je rekao, sinoć dobio iz Centralnoafričke Republike i u kojoj te zemlja navodi da ne priznaje Kosovo. On je kazao da se u noti navodi da Centralnoafrička Republika podržava suverenitet Srbije i vladavinu prava, kao i da se zalaže za dijalog sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu