Koliko krvava će biti osveta za Bagdadija?

Islamska država verovatno će iskoristiti smrt lidera Abu Bakra al Bagdadija da ponovo okupi svoje sledbenike u ime osvete.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.10.2019.

07:44

Koliko krvava će biti osveta za Bagdadija?
Foto: Tanjug/Al-Furqan media via AP, File

Međutim, čini se da su dani njihovih žestokih borbi do poslednjeg daha ipak prošli, ocenjuje britanski BBC.

Vođa ID u Siriji Abu Ajman al Iraki ostao je sam sa šest boraca u svojoj poslednjoj bitki, a ID ga je ostavila na milost kurdskih snaga koje su ga ubile, navodi BBC, podsećajući da na vrhuncu moći ID njihovi vrhovni zapovednici nisu bili na prvim linijama fronta.

Budućnost ID više zavisi od situacije u Siriji nego od Bagdadijevog naslednika, ocenjuje britanski javni servis.

Situacija na severoistoku Sirije potvrđuje da, iako međunarodna koalicija protiv ID smatra smrt Bagdadija simboličnom pobedom, lokalne tenzije predstavljaju glavno gorivo za moguće uskrsnuće ID, ali je prisutnost koalicionih snaga ono što obeshrabruje njihovo ponovno jačanje.

Ipak, na nestabilnom istoku Sirije veliki broj zatvorenih pripadnika ID može da se ponovo organizuje, prenosi portal Indeks.

Kampovi u kojima su ti pripadnici ID zatvoreni mnogo su veći nego njihova američka verzija na jugu Iraka, gde je Bagdadi tokom devet meseci zarobljeništva 2004. godine stvarao kontakte i razvijao mrežu koja ga je na kraju dovela do funkcije vođe samoprozvanog kalifata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: