DW: Desnije od desničara - ko je Bjern Heke?

Lider AfD u Tiringiji želi da odvuče celu stranku u ekstremnu desnicu. Bjern Heke je političar koji danas najviše deli Nemačku, piše Dojče vele.

Izvor: Dojèe vele

Subota, 26.10.2019.

21:36

DW: Desnije od desničara - ko je Bjern Heke?
EPA-EFE/FILIP SINGER

Lider Alternative za Nemačku u pokrajini Tiringiji Bjern Heke nada se odličnom izbornom rezultatu u nedelju. Njegov cilj je da celu stranku odvuče u ekstremnu desnicu. Gde god se pojavi, tu su i oduševljenje i protesti.

Kad on nastupi, uvek bude bučno. Jedni aplaudiraju i skandiraju "Heke, Heke, Heke", drugi zvižde i viču: "Nacisti napolje!"

Taj jaz je nastao i u mestašcu Bad Langenzalc u pokrajini Tiringiji na istoku zemlje. A Bjern Heke izgleda uživa u uzbuđenju koje izaziva. Kad izlazi na pozornicu, podiže obe ruke kako bi pozdravio pristalice, sa smeškom na licu koji neće nestati čitavih sat vremena koliko traje njegov govor.

Heke je političar koji danas najviše deli Nemačku. Na pokrajinskim izborima u Tiringiji u nedelju (27. oktobar) nastupa kao nosilac liste desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

On i mnogim stranačkim drugovima stoji "previše desno". To je političar koji zahteva "preokret politike sećanja za 180 stepeni", a u njegovom govoru se često čuju izrazi iz nacističkog vokabulara. Sa zanosom priča o "evropskom" i "afričkom tipu" čoveka - ovaj drugi se, tvrde Heke, razmnožava i zauzima tuđe teritorije.

Aksel Zalhajzer, stručnjak za nacizam iz Jene, tvrdi da je rečnik i Hekea i nekih drugih čelnika AfD prepun izraza koji su veoma slični onome što se slušalo od nacističkih glavešina.

"Možda ima predugi jezik, ali ima pravo"

Na malenoj pozornici Heke odlično zna kako da izazove aplauze. Mnogi u Bad Langenzalcu nisu zadovoljni politikom nemačke kancelarke prema migrantima, pre svega njenom odlukom iz 2015. da otvori granice i pusti stotine hiljada došljaka u zemlju.

Mnogi se žale da etablirane stranke uopšte ne zanimaju njihove brige. Pred tom publikom odlično prolazi kada Heke nazove Merkel "firerkom", kritikuje "elitu" ili "kartel stranaka", kako on naziva etablirane pratije.

Heke ponekad tvrdi da su se škole u Nemačkoj pretvorile u "mesto straha jer tamo muškarčine među migrantima iznuđuju, muče i mlate" nemačku decu.

Neće svi koji su došli u Bad Langenzalc podržati sve što Heke kaže, ali mnogi ne žele da ga osuđuju. Jedna članica AfD nam kaže da se Hekeove reči često citiraju van konteksta. Jedan čovek na neke od izjava kaže: "Dobro, ovo je mogao i da preskoči, baš sada pred izbore."

"Ali inače ima pravo. U svemu", dodaje taj posetilac ovog mitinga. I još kaže da u Nemačkoj ima već dovoljno siromašnih ljudi te da ne treba tolike novce davati "strancima".

Borba između "Krila" i ostatka AfD

Trenutno ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da bi samo osam odsto građana pokrajine Tiringije glasalo za Hekea kad bi se predsednik pokrajinske vlade birao neposredno. Ali za njegovu stranku bi trebalo da glasa između petine i četvrtine birača što bi moglo da je načini najjačom partijom u Tiringiji.

No stranka AfD ovde, baš kao i u drugim pokrajinama na istoku Nemačke, nipošto se ne može smatrati homogenom. Postoji više frakcija.


Ubedljivo najjača je takozvano "Krilo", radikalno desna frakcija kojoj navodno pripada oko 40 odsto članova. Heke je nesumnjivi lider "Krila". Ta frakcija je od početka godine pod merama posmatranje nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka.

Heke i njegove pristalice hoće da AfD bude još desnije. Time je Heke velika nevolja za umerenije konzervativce iz stranke koji bi da AfD učine prihvatljivim i za ljude bliže centru političkog spektra. Pre dve godine je predsedništvo AfD planiralo da izbaci Hekea iz stranke, ali su drugi stranački organi to odbili.

Pokrajinski izbori u Tirigiji će svakako uticati i na karijeru i Hekea i na usmerenje AfD. Jer krajem novembra se održava stranački kongres i tu će se svakako raspravljati kojim putem treba krenuti.

Heke je najavio da želi da "ojača uticaj" njegove frakcije, ali još se ne čuje ništa o njegovim ambicijama da možda i lično stane na čelo AfD.

"Heke napolje!"

U Bad Langenzalcu se Heke susreće i sa protivnicima. Jedan od njih je i sveštenik Dirk Fogel koji je ogorčen što je AfD baš njegovu crkvu izabrao kao scensku pozadinu predizbornog nastupa.

Fogel kaže da Heke deli ljude i omalovažava sve koji potiču iz drugih kultura. Sa strane mnogi dobacuju "Heke napolje!", neki čak i plaču. Političar im s pozornice savetuje da uzmu tablete za smirenje i naziva ih "crvenim nacistima".

I u ovom mestašcu se vidi dubok jaz. Bjern Heke je odbio da odgovara na pitanja DW. Sredinom septembra je prekinuo intervju za drugi program javnog servisa ZDF. Portparol stranke nam kaže da neće biti intervjua do izbornog dana u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: