Karla del Ponte: Erdogana optužiti za ratne zločine

Turskog predsednika bi trebalo istražiti zbog ratnih zločina i vojne ofanzive u Siriji, rekla je bivša tužiteljka Karla del Ponte u intervjuu za švajcarski list

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Salvatore Di Nolfi
EPA-EFE/Salvatore Di Nolfi

Del Ponteova, bivša članica istražne komisije UN o Siriji, istakla je za švajcarski list "Švajc am Vohenende" da je intervencija Turske prekršila međunarodno pravo i da je ponovo oživela sirijski konflikt.

"Neverovatno je da Erdogan može da upadne na sirijsku teritoriju kako bi uništio Kurde", rekla je bivša glavna tužiteljka Međunarodnog tribunala u Hagu koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

"Treba pokrenuti istragu protiv njega i trebalo bi ga optužiti za ratni zločin. Ne treba mu dozvoliti da se izvuče", rekla je del Ponteova u intervjuu za švajcarski list, prenosi Rojters.

Ankara je prošle sedmice zaustavila svoju vojnu ofanzivu pod posredstvom SAD-a.

Erdogan je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon čega su sirijski graničari i ruska vojna policija započeli raščišćavanje kurdske milicije u krugu od 30 km od sirijsko-turske granice.

Del Ponteova je rekla da se evropske nacije nerado suočavaju sa Turskom zbog njenih akcija naročito nakon Erdoganove pretnje da će "otvoriti kapije" izbeglicama ka Evropi.

"Erdogan ima izbeglice kao pregovarački potencijal", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu