Vazduh u Beogradu najzagađeniji na svetu FOTO

Već danima je upaljen "crveni alarm" jer je vazduh u Srbiji izuzetno zagađen, a danas se naš glavni grad našao na neslavnom prvom mestu najzagađenijih u svetu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Pročitajte još:

Vazduh u Boru je alarmantno zagađen. Šta se preduzima?

Prema podacima koje pokazuje sajt AirVisual, posle prestonice Srbije, zagađenje vazduha je najveće u Sarajevu i Delhiju.

Među "top 10" našli su se i Hanoj, Skoplje, Bratislava, Krakov...

Kako su mediji već izveštavali, stepen zagađenosti vazduha varira tokom dana, a najlošiji vazduh udiše se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, od ponoći pa do 9.00 sati. Pored žitelja Beograda, "jako zagađen vazduh" ovih dana udisali su stanovnici Subotice, Pančeva, Novog Sada i Beočina.

Lekari apeluju da ljudi koji imaju respiratorne tegobe, pacijenti sa kardiovaskularnim problemima i onkološki pacijenti sa malignitetima pluća ne izlaze iz kuće od 8 do 18 časova.

Ako izlazite iz kuće, imajte u vidu da obična hirurška maska ne pomaže. Stručnjaci savetuju korišćenje vlažne maramice ili vlažne maske, jer je voda najbolji rastvarač, a ispiranje usta i nosa pri povratku u kuću je takođe poželjno.

Imajući u vidu da grejna sezona još nije počela, te da su su privatna ložišta i toplane, pored industrije i saobraćaja, glavni zagađivači u našoj zemlji, postavlja se pitanje kakav ćemo vazduh udisati kada zima zaista i počne.

Gradski zavod za javno zdravlje

Vazduh u Beogradu je i dalje zagađen, pokazuju najnoviji podaci sa sajta Gradskog zavoda za javno zdravlje objavljeni u 16 sati.

U Beogradu se kvalitet vazduha meri na 30 mernih mesta, od čega su na 10 mernih mesta raspoređene automatske merne stanice koje mere zagađenja u realnom vremenu. Svi ti podaci se u realnom vremenu slivaju na server Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja gde se na svakih sat vremena obrađuju i izdaje ocena kvaliteta vazduha u odnosu na merenje iz prethodnog sata.

Ocena se daje kroz indeks kvaliteta vazduha, koji može biti odličan, dobar, zadovoljavajući, zagađen i jako zagađen. Kada je kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen to znači da su moguće zdravstvene tegobe posebno kod osetljivijih grupa i oni treba da prilagode svoje aktivnosti.

strana 1 od 121 idi na stranu