Stručna komisija FON-a: Doktorat Siniše Malog nije plagijat

Stručna komisija FON-a poslala je Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu izveštaj u kom analizira doktorsku disertaciju ministra finansija.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Subota, 26.10.2019.

08:19

Stručna komisija FON-a: Doktorat Siniše Malog nije plagijat
Foto: B92, arhiva

Istovremeno, komisija koju čine profesori Vinko Kandžija, Dragan Mikerević, Dejan Erić i Tomaž Čater zatražila je sastanak sa članovima Etičkog odbora UB, kako bi dodatno argumentovali svoje stavove da je nesporan naučni doprinos disertacije Siniše Malog, sa naslovom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji".

Izveštaj stručne komisije, kako saznaju Večernje novosti, identičan je onome koji su već jednom slali Etičkom odboru i koji je bio usvojen na Nastavno-naučnom veću Fakulteta organizacionih nauka. Zbog toga je prvobitno odlučeno da nema potrebe da se Nastavno-naučno veće FON još jednom izjašnjava o istom tekstu.

U petak poslepodne, međutim, usledili su pritisci iz Rektorata na upravu FON, da mora još jednom da bude sprovedena celokupna procedura, iako izveštaj nije menjan. Nakon toga, doneta je drugačija odluka, a fakultet se oglasio saopštenjem na svom sajtu:

Nakon dostavljanja izveštaja Stručne komisije, od Etičke komisije FON-a zahtevano je da dostavi svoj izveštaj sa mišljenjem. Iako je propisani rok za dostavljanje izveštaja i mišljenja Etičke komisije FON 30 dana, dekan je zahtevao izjašnjavanje Komisije po hitnom postupku i za 28. oktobar je zakazao vanredno zasedanje Nastavno-naučnog veća. Članovi Nastavno-naučnog veća na zakazanoj sednici izjasniće se o izveštaju Etičke komisije FON.

Naglašeno je i da su do sada odgovorili na sve zahteve univerzitetskih tela u vezi sa doktoratom ministra Siniše Malog. Navedeno je i da će mišljenje usvojeno na Nastavno-naučnom veću fakulteta biti prosleđeno Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu.

Uz obimnu analizu na više od 600 stranica, koja je zavedena i u arhivi fakulteta, stručna komisija je priložila i dopis, sa potpisom svih članova, u kom se, između ostalog, navodi:

"Doktorska disertacija predstavlja rezultat samostalnog naučno-istraživačkog i stručnog rada kandidata. Mada postoje izvesna odstupanja od akademskih pravila citiranja, koja smo detaljno opisali u našem stručnom mišljenju, njihov sumarni značaj ne može da ospori iznetu ocenu o originalnosti rada. Odmeravajući broj i značaj vrlina i mana doktorske disertacije, Komisija čvrsto stoji na stanovištu da ona ne predstavlja plagijat, te da nema dovoljno razloga da se kandidatu oduzme stečeno zvanje doktora nauka."

Odbor za etička pitanja ima rok do 4. novembra da se izjasni o doktoratu Siniše Malog. Rektor prof. dr Ivanka Popović izjavila je ranije da su se članovi Odbora obavezali da će taj rok ispoštovati.

Stručna komisija je, kako saznaju Večernje novosti, i nakon što je prvi put poslala stručno mišljenje Odboru za etička pitanja, njegovim članovima predložila sastanak. Predlog članova komisije odbile su kolege iz Etičkog odbora. Petorica profesora koje je angažovao FON sada se nadaju da će epilog biti drugačiji.

FON: Nastavno naučno veće o doktoratu Malog 28. oktobra

Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka (FON) sačinila je izveštaj o doktorskoj disertaciji Siniše Malog i arhivi FON-a dostavila ga je 23. oktobra, a Etička komisija FON-a na zahtev dekana izjasnila se po hitnom postupku i dekan je zakazao za 28. oktobar vanredno zasedanje Nastavno-naučnog veća Fakulteta koje će se izjasniti o izveštaju, saopštio je sinoć FON.

Kako se navodi u saopštenju, nakon toga mišljenje Nastavno naučnog veća FON biće prosleđeno Etičkom odboru Univerziteta u Beogradu, koji je ovlašćen da donese konačnu odluku o doktorskoj disertaciji Siniše Malog, saopštio je FON.

Stručna komisija je bila zadužena za utvrđivanje postojanja neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije Malog, a sastavljena je, u skladu sa aktima Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Univerziteta u Beogradu. Kako bi se obezbedila objektivnost, nijedan od četiri člana komisije nije profesor FON.

Komisiju čine dr Dejan Erić, redovni profesor Beogradske bankarske akademije, Fakultet za bankarstvo, osiguranje i finansije, koji je imenovan Odlukom Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, zatim dr Vinko Kandžija, profesor emeritus na Univerzitetu u Rijeci, koji je imenovan Odlukom Veća grupacija društveno-humanističkih nauka, Univerziteta u Beogradu.

Članovi su i dr Tomaž Čater, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, uža naučna oblast - Menadžment, koji je imenovan Odlukom Nastavno-naučnog veća Fakulteta, kao i dr Dragan Mikerević, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, uža naučna oblast - Finansijski menadžment, koji koji je imenovan Odlukom Nastavno-naučnog veća Fakulteta.

Fakultet organizacionih nauka ističe da je u proteklom periodu odgovorio na sve zahteve Etičkog odbora i rektorata Univerziteta u Beogradu u vezi doktorata Siniše Malog.

O ulozi FON-a, visokoškolske ustanove sa tradicijom dugom 50 godina, međutim, uporedo sa formalnom procedurom izveštava se, kako se navodi, tabloidnom terminologijom, zamenom teza i čestim izvlačenjem vesti iz konteksta.

Na taj način, ugrožava se, ne samo reputacija institucije Fakulteta i članova kolektiva, već i reputacija diplomiranih i aktivnih studenata FON-a, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: