Vulin: Srbija se neće odreći svojih ratnih generala VIDEO

Beograd -- Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se "Srbija neće odreći svojih ratnih generala".

Izvor: Beta
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Vulin se oglasio podovom saopštenja Građanskog demokratskog foruma (GDF) o "promovisanju ratnih zločinaca" na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

"Vojska koja nije ponosna na prošlost, ne može da bude ponosna na sebe", izjavio je Vulin na Televiziji "Prva".

Kako je rekao, generali osuđeni zbog ratnih zločina presudama nisu izgubili građanska prava, te svi "imaju pravo žive i misle".

GDF je upozorila u petak da će Ministarstvo odbrane Srbije tokom Sajma knjiga u Beogradu, organizovati niz događaja koji uključuju promociju, kako su naveli, "ratnih zločinaca".

Na Beogradskom sajmu knjiga, navodi se u saopštenju GDF, Ministarstvo odbrane će pored promocije knjiga osuđenog ratnog zločinaca Nebojše Pavkovića, organizovati i tribinu za "ličnu promociju" pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca Vladimira Lazarevića i Vinka Pandurovića.

Ta politička organizacija je ocenila da na ovaj način ministar odbrane Aleksandar Vulin, nastavlja sa "gubitničkim nacionalističkim orgijanjem iz devedesetih godina prošlog veka".

Takođe u petak, Fond za humanitarno pravo (FHP) je ocenio da se Ministarstvo odbrane Srbije "promocijom i finansiranjem knjiga i tribina na kojima govore osuđeni za najteže zločine, otvoreno ruga žrtvama zločina".

Ministarstvo, saopštio je FHP, time "demonstrira jasnu privrženost politici koja je dovela do brojnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali i negira činjenice utvrđene pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ)".

Na to je u petak ubrzo odogovorilo Ministarstvo odbrane Srbije saopštenjem da je "ponosno" na sve pripadnike vojske koji su branili zemlju i narod od NATO agresije 1999. godine i da "s ponosom" predstavlja ediciju "Ratnik".

U toj ediciji su i sećanja bivših komandanata VJ Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, koji su u Hagu osuđeni za ratne zločine. Ministarstvo odbrane je navelo da su Pavković i Lazarević "osuđeni po komandnoj odgovornosti i da imaju pravo da iznesu svoje viđenje istorijskih događaja u kojima su učestvovali".

"Srbija je dugo čekala i ćutala o NATO agresiji dozvoljavajući drugima da pišu njenu istoriju. Sećanja generala Nebojše Pavkovića, kao i ostalih komandanata i boraca koja su objavljena u knjigama edicije 'Ratnik' umnogome doprinose istini o borbi tokom NATO agresije. Ne vidimo ni jedan razlog da se stidimo borbe našeg naroda i onih koji su tu borbu vodili", piše u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

"Medija centar 'Odbrana' - izdavački centar Ministarstva odbrane Srbije je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je u toku, predstavio knjigе Nebojše Pavkovića, a priređuje i tribinu o NATO intervenciji na kojoj su učesnici, pored penzionisanih komandanatа Vojske Jugoslavije (VJ) odnosno Vojske Srbije (VS), Božidara Delića i Ljubiše Dikovića, i Vladimir Lazarević i Vinko Pandurević.

strana 1 od 127 idi na stranu