Morales pobedio, ali postoje tvrdnje da su izbori namešteni

Predsednik Bolivije Evo Morales ubedljivo je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora sa 47,07 odsto glasova, ali sada se tvrdi da su izbori namešteni.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.10.2019.

08:36

Morales pobedio, ali postoje tvrdnje da su izbori namešteni
Foto: Tanjug/AP Photo/Juan Karita

Bivši predsednik Karlos Mesa dobio 36,51 odsto glasova, pokazuju konačni rezultati glasanja izbornog odbora Bolivije.

To znači da je Morales izbegao suočavanje sa Mesom u drugom krugu izbora, objašnjava Rojters.

Međutim, pojavile su se tvrdnje da su izbori namešteni jer je prebrojavanje glasova zaustavljeno na 24 časa, dodaje BBC.

Mesa je zatražio drugi krug izbora, kao i SAD, Brazil, Argentina i Kolumbija, a Morales je rivale optužio za organizovanje državnog udara.

S druge strane, Meksiko je čestitao Moralesu na pobedi na izbora.

"Vlada Meksika čestita Moralesu na njegovoj pobedi i želimo mu najveći uspeh u narednom mandatu", poručio je na Tviteru zamenik ministra spoljniih poslova Meksika za Latinsku Ameriku Maksimilijano Rejes Zuniga.

Portparolka izbornog odbora Bolivije rekla je da je 0,01 odsto glasova poništeno u reginu Beni i da je tamo novo glasanje zakazano za novembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: