Vazduh u Boru je alarmantno zagađen. Šta se preduzima?

Od početka 2019. na automatskim stanicama u Boru zabeležena su prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti koncentracija SO2 i 26 puta (25 μg po metru kubnom).

Izvor: Tanjug

Petak, 25.10.2019.

18:40

Vazduh u Boru je alarmantno zagađen. Šta se preduzima?
Printskrin TV Prva

U odnosu na tu cifru, dozvoljeno je prekoračenje samo tri puta, a čak devet puta su zabeležene koncentracije opasne po zdravlje ljudi.

Tada su, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, tri sata uzastopno znatno prekoračene koncentracije SO2 i dostigle 500 mikrograma po metru kubnom.

U Agenciji za Tanjug objašnjavaju i da kvalitet vazduha u nekom gradu, pa i u Boru, određuje srednja godišnja vrednost koncentracije zagađujuće materije, ali se mora uzeti u obzir i broj dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti polutanata na osnovu merenja koje se prate na automatskim mernim stanicama.

U Boru se to konkretno obavlja na mestima Gradski park, Brezonik i Institutu RIM.

Poslednjih nedelju dana je bilo registrovanih prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti koncentracija SO2 i to 23. oktobra na stanici Gradski park, kao i prekoračenja dnevne granične vrednosti koncentracije suspendovanih čestica-PM 10 od 21. do 23. oktobra, na istoj lokaciji.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kaže da nadležne gradske službe intenzivno i u kordinaciji sa predstavnicima kineske kompanije Ziđin prate sve parametre kvaliteta vazduha i da je u poslednje vreme situacija poboljšana, odnosno da je smanjen nivo zagađujućih materija.

"Imamo redovne sastanke sa predstavnicima Ziđina i oni preduzimaju mere, tačnije rade remont proizvodnih procesa, kako bi se nivo zagađenja smanjio", kaže Milikić za Tanjug.

Ističe da je 2012. godine donet dugoročni plan sa merama za smanjenje nivoa aerozagađenja.

Ubrzano se, kaže, radi i na izradi kratkoročne studije, koja bi takođe tome doprinela, a radi se i na informisanju građana u vezi s ovim problemom.

Kratkoročni plan, kaže, sadržao bi mere koje praktično postoje i u dugoročnom planu, ali na nižem nivou.

"Treba da se smanji nivo zagađenja, redovno sprovodimo monitoring, sada imamo više sredstava u budžetu za te namene, a povećan je i broj stanica na kojima se iz sata u sat prikazuje nivo zagađenja", kaže Milikić.

Istakao je i da republička inspekcija ima nadležnost da obavlja monitoring i kontrolu.

Podsećajući da je kineska kompanija Ziđin, koja je preuzela RTB Bor, od strateškog značaja za Bor i okolinu, Milikić je dodao da "ekonomija i ekologija moraju biti kompaktne".

Na pitanje šta je republička inspekcija utvrdila u Boru, Tanjug još nije dobio odgovor nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: