Vučić sa predsednikom DR Kongo: "Za Srbiju je važna saradnja sa afričkim zemljama"

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je doček za predsednika Demokratske Republike Kongo Feliksa Antoana Čisekedi Čilomba, koji je u zvaničnoj poseti Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 25.10.2019.

12:57

Vučić sa predsednikom DR Kongo:
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Ispred palate Srbija, u čast predsednika DR Kongo priređena je smotra Garde Vojske Srbije i intonirane su himne dve zemlje.

Vučić i Čilombo razgovaraće u četiri oka, a zatim će se, kako je ranije najavljeno, obratiti medijima.

Pedesetpetogodišnji Čisekedi Čilombo je u januaru postao predsednik Konga posle pobede na izborima održanim krajem prošle godine.

On je na toj funkciji nasledio Džozefa Kabilu (47), koji je bio na vlasti od 2001. godine.

To je bila prva mirna, demokratska primopredaja vlasti u DR Kongo od kada je ta zemlja stekla nezavisnost pre gotovo 60 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da je za Srbiju od velikog značaja saradnja sa afričkim zemljama, a tako i sa Demokratskom Republikom Kongom, te istakao da će Beograd nastaviti da sarađuje sa svim suverenim, nezavisnim, slobodnim zemljama širom sveta.

"Mi treba da radimo zajedno"

"Zahvalan sam predsedniku DR Kongo što je prihvatio poziv da poseti Beograd i Srbiju. Zajedno, ponovo radimo na uspostavljanju dobrih odnosa sa afričkim prijateljima i pokazujemo im zahvalnost i gostoprimstvo. Zahvalan sam mu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", rekao je Vučić nakon sastanka.

"Imaćemo razmenu ministara na više nivoa, uspostavićemo saradnju u oblasti poljoprivrede, preko naših instituta spremni smo da pomognemo Kongu koji je druga po veličini afrička zemlja a 3. ili 4. po broju stanovnika i ima preko 80 miliona građana. Spremni smo i na vojno-tehničku saradnju i mislim da mnogo toga možemo još uradimo, naša trgovinska razmena tek ove godine po prvi put prelazi milion evra i treba da raste", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao sličnosti između Srbije i DR Kongo. "Ima mnogo sličnosti između naše dve zemlje, obe su upoznale strašnu stranu rata i promene, imamo puno suseda, a mi smo dva naroda koji su dobri domaćini. Mi treba da radimo zajedno", kazao je predsednika DR Kongo Feliks Čilomba.

Pedesetpetogodišnji Čisekedi Čilombo je u januaru postao predsednik Konga posle pobede na izborima održanim krajem prošle godine. On je na toj funkciji nasledio Džozefa Kabilu (47), koji je bio na vlasti od 2001. godine. To je bila prva mirna, demokratska primopredaja vlasti u DR Kongo od kada je ta zemlja stekla nezavisnost pre gotovo 60 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: