Rusi nam doneli S-400 i Pancir-S

Počinje zajednička taktička vojna vežba vojske Srbije i Rusije. Rusi doneli protivvazdušni odbrambeni sistem S-400 i Pancir-S.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.10.2019.

10:28

Rusi nam doneli S-400 i Pancir-S
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Zajednička vežba održava se pod nazivom "Slovenski štit 2019" i to sa bojevim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Vežba će se realizovati u rejonu aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici i na poligonu "Pasuljanske livade", uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su divizion S-400 i baterija Pancir-S prebačeni u Srbiju, gde će prvi put učestvovati na obuci u inostranstvu, preneo je Sputnjik.

"Ruske jedinice za protivvazdušnu odbranu sa protivavionskim raketnim sistemima S-400 i protivraketnim sistemima Pancir S prebačene su vojnim transportnim avionom na teritoriju Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva, u kom se precizira da će sistemi učestvovati u drugoj fazi zajedničkih vojnih vežbi "Slovenski štit 2019". Cilj vežbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izvidjanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vežbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković.

Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vežbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: