Tramp je čestitao Zelenskom pobedu na izborima, a onda...

Kijev -- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski okupio je malu grupu savetnika dve nedelje pre stupanja na dužnost. Trebalo je da razgovaraju o energetskim potrebama.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Palinchak
Ilustracija: Depositphotos/ Palinchak

Više od dva meseca pre telefonskog razgovora zbog kojeg je u Kongresu pokrenut postupak opoziva predsednika SAD Donalda Trampa, tada tek izabrani ukrajinski predsednik već je bio zabrinut zbog pritiska američkog lidera da otvori istragu o njegovom rivalu Džozefu Bajdenu.

Grupa koju je Zelenski okupio tog 7. maja, ipak je najveći deo tročasovnog sastanka provela pričajući o tome kako da se Zelenski ponese prema insistiranju Trampa i njegovog advokata Rudija Djulijanija da Ukrajina otvori istragu o Bajdenu, bivšem potpredsedniku SAD, i njegovom sinu Hanteru, i kako da izbegne da bude uvučen u američke izbore, izjavile su za Asošiejted pres tri osobe upoznate s detaljima sastanka.

Sastanak je održan oko dve nedelje pošto je Tramp pozvao Zelenskog da bi mu čestitao pobedu na predsedničkim izborima 21. aprila.

Sadržaj tog razgovora do sada nije objavljen i nije jasno da li je Tramp već tada direktno tražio otvaranje istrage protiv oca i sina Bajdena, ali izjave tri osobe koje su za Asošiejted pres govorile o sastanku 7. maja ukazuju da je tada tek izabrani predsednik Ukrajine bio svestan da Tramp insistira na istrazi.

Kabinet Zelenskog nije odgovorio na zahtev za komentar, a ni Bela kuća nije želela da komentariše da li je Tramp od Zelenskog tražio istragu protiv Bajdena, njegovog mogućeg rivala na izborima 2020. godine, već u izbornoj noći 21. aprila.

Bela kuća je navela da je Tramp tada pozvao Zelenskog da sprovede reforme, poveća prosperitet i "iskoreni korupciju".

Istraga u postupku koji bi mogao da dovede do opoziva Trampa pokrenuta je kada se saznalo da je Tramp u telefonskom razgovoru sa Zelenskim 25. jula tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji "Burisma" u čijem je Upravnom odboru bio njegov sin Hanter.

strana 1 od 563 idi na stranu