Tursko ministarstvo odbrane: Kurdski borci napustili "sigurnosnu zonu"

SAD su obavestile Tursku da je povlačenje kurdskih boraca iz "sigurnosne zone" koju je Ankara zahtevala u severnoj Siriji dovršeno.

Izvor: Index/Hina

Sreda, 23.10.2019.

11:54

Tursko ministarstvo odbrane: Kurdski borci napustili
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Informaciju je objavilo tursko ministarstvo obrane.

U saopštenju se navodi da u ovom trenutku nema potrebe za pokretanjem druge operacije izvan trenutnog područja operacija.

Turska i Rusija dogovorile su se u utorak da će potisnuti kurdske borce iz zone 30 kilometara od turske granice, a da će zatim zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi da uspostavi na severu Sirije.

Na osnovu sporazuma koji je ranije dogovorio američki potpredsednik Majk Pens, Turska se saglasila s petodnevnim primirjem na severu Sirije, koje ističe u utorak.

Kremlj je u sredu ocenio da su SAD izdale i napustile sirijske Kurde i savetovao Kurde da se povuku sa sirijske granice ili da će ih dokrajčiti turska vojska.

"SAD su bile najbliži kurdski saveznik godinama", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Međutim, na kraju su ih napustili i zapravo izdali, dodao je.

"Sada bi (Amerikanci) radije da ostave Kurde na granici (s Turskom) i gotovo ih prisile da se bore s Turcima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: