Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju o braći Bitići

Predstavnički dom američkog Kongresa prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju o ubistvu braće Bitići, trojice američkih državljanina sa KiM.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.10.2019.

07:23

Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju o braći Bitići
Foto: VadimVasenin/depositphotos

U rezoluciji se, kako tvrdi prištinska Gazeta Ekspres, navodi da su ta ubistva podržana od strane države

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta.

Rezoluciju sada treba da usvoji i Senat.

Rezoluciju je u aprilu ponovo podneo kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, prenosi Glas Amerike.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se u rezoluciji.

U dokumentu se navodi i da bi rešenje tog slučaja trebalo da se postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje se smatra da su odgovorni za zločin.

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti", kaže se u tekstu dokumenta.

U tekstu se navodi da se odgovornim za ubistvo smatra nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija Goran Radosavljević Guri.

Da se rezolucija usvoji založili su se američki kongresmeni Eliot Engel i Lio Zeldin.

Govoreći na početku sednice Engel, koji je i predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma rekao je da rezolucija "jasno stavlja do znanja da Srbija mora da istraži smrt braće Bitići i privede krivce pravdi".

"Ona poziva i vladu SAD da ohrabri i pomogne u uspešnom sprovodjenju slučaja", rekao je Engel.

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići poreklom sa Kosova, vratili su se na Kosovo kako bi se borili na strani takozvane OVK u sukobima 1999. godine.

Njihova tela otkrivena su jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: