Pacoli i Ljimaj traže obustavu brojanja glasova iz Srbije

Lideri Socijaldemokratske inicijative i Alijanse za novo Kosovo Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli zatražili od CIK da obustavi prebrojavanje glasova iz Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Oni tvrde da su ti glasovi neregularni.

Ljimaj i Pacoli su izjavili da je koalicija tih stranaka i Partije pravde prešla cenzus na izborima 6. oktobra.

Pozivajući se na navode prištinske Kohe, portal Kossev je preneo reči lidera Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja da je na osnovu prebrojavanja redovnih glasova koje se vrši u Centru za prebrojavanje i rezultate, koalicija tih stranaka osvojila 5,5 odsto glasova i da će biti zastupljena u novom sazivu Skupštine Kosova.

On je i zatražio od CIK-a da "hitno zaustavi" prebrojavanje glasova pristiglih poštom iz Srbije tvrdeći da su oni "neregularni" i da imaju za cilj "izvrgavanje izborne volje 40.000 građana" koji su glasali za koaliciju Socijaldemokratske inicijative, Alijanse za novo Kosovo i Partije pravde.

"Glasovi stigli iz Srbije su neregularni glasovi i kao takvi ne treba da se procesuiraju. Moj apel je da se ne procesuiraju neregularni glasovi, da se ne krši zakon, jer se deformiše izborni proces, deformiše se volja više od 40.000 ljudi. Tražim od CIK-a da hitno zaustavi ove zakonske radnje da se preko regularnih glasova deformiše izborni proces", naveo je Ljimaj.

Lider Alijanse za novo Kosovo i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli takođe je izjavio da je njihova koalicija prešla cenzus i ocenio da je današnja akcija obrade i prebrojavanja "neregularnih glasova iz Srbije, pokušaj izvrgavanja volje građana".

"Beogradu i Aleksandru Vučiću smeta što je naša koalicija prešla prag i ne dozvoljavamo da se njegovim manipulisanim i ilegalnim glasovima deformiše volja građana", naveo je Pacoli i najavio da će koalicija tim povodom preduzeti i pravne korake.

Ranije je Centralna izborna komisija saopštila preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu po kojima koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse Novo Kosovo i Partije pravde nije prešla izborni prag od pet odsto pošto je osvojila 39.140 glasova ili 4,94 odsto.

strana 1 od 119 idi na stranu