Nemačka ministarka ne isključuje mogućnost učešća nemačkih vojnika u Siriji

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer založila se da se na severu Sirije uspostavi međunarodna bezbednosna zona.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Foto: EPA/PHILIPP GUELLAND
Foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

Ona nije isključila moguće učešće nemačkih vojnika.

"Moj predlog je da uspostavimo međunarodno kontrolisanu bezbednosnu zonu, uz uključivanje Turske i uz uključivanje Rusije", rekla je Anegret Kramp-Karenbauer u intervjuu za Dojče vele.

Kramp-Karenbauer je kazala da bi Nemačka s Francuskom i Velikom Britanijom, uzimajući u obzir stavove Rusije i Turske, trebalo da konkretizuje taj predlog. Ona nije pomenula eventualno učešće SAD kao partnera iz NATO.

Turska je 9. oktobra započela ofanzivu protiv kurdskih snaga na severoistoku Sirije, a ulazak turske vojske u tu zemlju nemačka vlada nazvala je kršenjem međunarodnog prava.

Kramp-Karenbauer je za Dojče vele rekla da situacija na severu Sirije "neposredno pogađa bezbednosne interese Evrope i Nemačke".

Prema njenom planu, cilj bezbednosne zone bi trebalo da bude ponovno pokretanje borbe protiv islamističkog terora, za šta je, prema njenom mišljenju, "potrebna jaka evropska inicijativa".

Nemačka kancelarka Angela Merkel predložila je održavanje zajedničkog sastanka s Francuskom, Velikom Britanijom i Turskom, a Kramp-Karenbauer sad želi da detalje razradi nemačko-francuski Odbrambeni savet, uz konsultaciju Britanaca.

Ministarka odbrane Nemačke u svoje planove želi aktivno da uključi i Tursku i Rusiju.

"Rusija je jedan od najvažnijih aktera u Siriji. To nekome može da sviđa ili ne, ali to je činjenica s kojom moramo da se nosimo", kazala je Kramp-Karenbauer.

Ona je dodala da želi da iskoristi nemačko mesto u Savetu bezbednosti UN za pregovore i za bilateralne razgovore.

"Alternativa bi bila da sad Evropljani i NATO jednostavno posmatraju šta se događa i kako će se dalje razvijati mogući razgovori između Turske i Rusije", navela je.

Upitana da li će i kako nemačka vojska učestvovati u akciji u bezbednosnoj zoni koju predlaže, Kramp-Karenbauer nije dala konkretan odgovor, rekavši da je to "pitanje o kojem se mora odlučivati u Bundestagu", i da će "sigurno biti diskusije unutar vlade".

strana 1 od 563 idi na stranu