Samo Libancima može da padne na pamet da na protestu pevaju ovu pesmu VIDEO

Bejrut -- Dok je u prestonici Libana trajala višesatna sednica vlade o opsežnim merama reforme, na ulicama im je desetine hiljada ljudi pevalo dečiju pesmu "Bejbi šark".

Izvor: B92, Beta/AP
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar
Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Vlada je na kraju i usvojila u ponedeljak mere reforme u nadi da će demonstrante koji danima protestuju zbog vladinog rešavanja ekonomske krize i traže ostavku premijera Saada Haririja.

Hariri je usvojene mere opisao kao "finansijski puč", rekavši da nijedna vlada u istoriji Libana nije preduzela takve korake.

Posle gotovo petočasovne vanredne sednice vlade, Hariri je rekao novinarima da je njegov kabinet usvojio budžet za 2020. godinu, sa deficitom od 0,6 odsto, bez novih poreza. Obećao je da će se plate najviših zvaničnika, uključujući i poslanike, prepoloviti.

Odobreno je i ukidanje nekoliko državnih institucija, a obećano je da će se izdvojiti milioni dolara za pomoć siromašnim porodicama.

A dok je Haririjev govor uživo prenošen na svim lokalnim televizijskim stanicama, hiljade demonstranata okupljenih u centru Bejruta skandirale su "Narod želi da obori režim", kao i prethodnih dana.

Na jučerašnjim masovnim protestima širom zemlje učestvovale su stotine hiljada ljudi.

Ali ono što je najviše privuklo pažnju svetskih medija je pesma, ili bolje rečeno pesmica, koju su na jednom od punktova, pustili demonstrantii uglas zapevali.

Radi se o dečijoj pesmici "Bejbi šark du, du, du...".

strana 1 od 563 idi na stranu