"Orkestar državnog udara" seje strah, političarima stižu pretnje smrću

Berlin -- U nemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji su uoči lokalnih izbora koji se održavaju u nedelju učestale pretnje smrću istaknutim političarima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

"U pismu su mi zapretili da će me, ako ne obustavim predizbornu kampanju, izbosti kao što se to dogodilo kelnskoj gradonačelnici pre par godina ili da će mi postaviti bombu u automobil", rekao je glavni kandidat Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Tiringiji Mike Mohring.

On je već prošlog meseca primio razglednicu u kojoj mu je prećeno smrću, prenela je Hina.

Na toj razglednici autor pominje ubistvo demohišćanskog političara Valtera Lubkea iz juna, za koje je osumnjičen jedan neonacista.

Pretnje smrću povezane s predizbornom kampanjom u Tiringiji primio je i predsednik stranke Zeleni Rober Habek, kao i kandidat ove stranke u Tiringiji Dirk Adams.

Odgovornost za poslednje pretnje smrću je preuzela grupa koja se naziva „Orkestar državnog udara", koja je već poznata vlastima.

"Mi ne smemo dopustiti širenje mržnje, nasilja i pretnje smrću", poručio je Mohring preko Tvitera.

Ministar unutrašnjih poslova Tiringije Georg Majr je rekao da vlasti ozbiljno shvataju pretnje.

On je potvrdio kako i premijer Tiringije Bodo Ramelov prima pretnje.

U vezi s tim policija je izvršila pretres u stanu jednog poznatog neonaciste kod kojeg je pronađena veća količina oružja.

U Tiringiji bi ove nedelje najveći broj glasova mogla osvojiti desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD). U Tiringiji deluje najekstremnije krilo ove stranke.

U susednoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt pre nekoliko sedmica je izvršen teroristički napad s radikalno desnom pozadinom. Cilj napada je bila sinagoga u gradu Haleu.

strana 1 od 563 idi na stranu