Tramp je spreman. Upotrebiće punu vojnu akciju protiv Turske?

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp je spreman da upotrebi vojnu silu ako bude potrebno, izjavio državni sekretar Majk Pompeo na pitanje o krizi u odnosima s Turskom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Ta kriza produbila se nakon turske ofanzive na severu Sirije, gde su Kurdi, tamošnji američki saveznici. Tramp je, međutim, odlučio da povuče trupe SAD iz Sirije, čime je te iste Kurde ostavio ne cedilu.

"Mi više volimo mir od rata", rekao je Pompeo za TV CNBC u intervjuu snimljenom u ponedeljak. "Ali u slučaju da je potrebna 'kinetička akcija' (eufemizam za aktivnu primenu smrtonosne vojne sile) ili vojna akcija, treba znati da je predsednik Tramp u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju", rekao je Pompeo.

Tramp je, konstatuje CNBC, pod žestokom kritikom zbog svoje odluke da povuče američke snage sa severa Sirije, napuštajući Kurde koji su ratovali protiv Islamske države. Povlačenje je omogućilo upad Turske u pograničnu zonu početkom oktobra, pri čemu je poginulo i više od 120 civila, navodi sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Pompeo je odbio da kaže šta je "crvena linija" - koja bi akcija podstakla američki vojni odgovor, rekavši da ne želi da "istrčava pred odluku predsednika o tome da li će preduzeti strahoviti poduhvat korišćenja američke vojne sile".

"Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Koristićemo i svoje diplomatske snage. To su naše preference", rekao je Pompeo.

Stejt department je odbio da komentariše Pompeovu izjavu, navodi CNBC.

Tramp je novinarima na sastanku kabineta u ponedeljak rekao da SAD "nikada nisu pristale da doživotno štite Kurde". "Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore", rekao je Tramp.

SAD su prošle nedelje uvele sankcije Turskoj posle njenog upada u severno pogranično područje Sirije, koje su okupirali kurdski saveznici Amerike u borbi protiv grupe Islamska država. Turska na Kurde gleda kao na teroriste.

U četvrtak, potpredsednik Majk Pens je objavio da je Turska pristala na petodnevnu obustavu vatre jer su SAD omogućile povlačenje kurdskih boraca iz pograničnog regiona. Posle povlačenja, SAD će ukinuti sankcije protiv Turske, rekao je Pens.

Pompeo je u intervjuu za CNBC pokušao da pokaže razliku Trampove akcije na Bliskom Istoku i postupaka njegovog prethodnika.

Pompeo je svojevremeno, kao kongresmen SAD, oštro kritikovao predsednika Baraka Obamu da je prekršio svoju "crvenu liniju" postavljenu 2012. godine u Siriji, tako što nije odobrio vojnu akciju protiv te države uprkos dokazima da su njene snage koristile hemijsko oružje.

Pošto je Tramp vršio pritisak na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ne izvrši invaziju na sever Sirije, između ostalog oštrim pismom koje je Erdogan javno bacio u smeće i krenuo u tu akciju, Pompeo je rekao da je Trampovo delovanje "iz temelja različito" od Obaminog.

Dodao je: "Zemlja koju je Turska napala, u koju je izvršila invaziju, Sirija, jeste suverena država", ali "sarađivali smo (SAD) s kurdskim prijateljima.., zajednički smo uklonili pretnju Kalifata Islamske države, što je u korist 'Demokratskih snaga Sirije' (Kurda), u korist Sjedinjenih Američkih Država, i zaista, u korist sveta. U potpunosti smo ispunili obavezu da saradjujemo s njima", rekao je Pompeo za TV CNBC.

strana 1 od 563 idi na stranu